Na bradě nebo na tváři? Kde se nejčastěji projevuje nesnášenlivost potravin?

Zatímco mnozí by mezi symptomy nesnášenlivosti laktózy či lepku hledali především nadmutí či střevní potíže, existuje i snadnější cesta, jak zjistit, co vašemu tělu nedělá dobře. Pleť je koneckonců naším největším orgánem.

Povědomí o alergiích na jídlo v posledních letech roste a mnoho lidí eliminuje jisté potravinové skupiny ze svých jídelníčků. Důkazem je trh bezlepkových a bezlaktózových výrobků, jenž vzrostl mezi lety 2015 a 2016 o 13%.

Problémy s pokožkou mohou být způsobeny mnoha faktory včetně nedostatku spánku, dehydratace, hormonální nerovnováhy či znečištění ovzduší. Často jsou však také projevem nevhodného stravování.

Pupínky na čele jsou nejčastěji přisuzovány stresu, na tváři zase nesnášenlivosti určité skupiny potravin. Pokud máte tváře hladké, můžete si být jistí, že je vaše strava vyvážená. „V oblasti čela a vousů se vyskytují mazové žlázy, které intenzivně reagují na výkyvy v hormonech, což může být ovlivněno i naší stravou,“ vysvětlil odborník na pleť.

Mezi nejagresivnější dráždiče pokožky patří zejména mléčné výrobky, cukr a lepek. Jedná se o zánětlivé potraviny a jejich přebytek může způsobit zarudnutí

Pokud se podezříváte z alergie, výživoví poradci doporučují vysadit onu potravinu na tři týdny z jídelníčku a poté ji znovu začít konzumovat. Než ji však zcela eliminujete z každodenní stravy, poraďte se vždy s lékařem.