Vyhledávání
Nadýchaný bramborový koláč s mandlemi
Brambory omyjte a vařte asi 20 minut téměř doměkka.
Potřebné suroviny:
350 g malých moučných brambor
8 vajec, žloutky a bílky zvlášť
200 g cukru
150 g mletých mandlí
jemně nastrouhanou kůra a šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce bramborového škrobu
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Brambory omyjte a vařte asi 20 minut téměř doměkka. Sceďte, nechte krátce stát, oloupejte a ještě teplé protlačte lisem na brambory nebo rozmačkejte. Brambory nechte nepřikryté na vzdušném místě přes noc oschnout. Troubu předehřejte na 180 °C.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem. Žloutky ušlehejte s cukrem elektrickým mixérem do husté světlé pěny. Přimíchejte mandle, citronovou kůru a šťávu a postupně přidávejte brambory. Do těsta prosejte škrob a lehce promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a také ho lehce vmíchejte do těsta. Těsto naplňte do formy a uhlaďte povrch. Aby nadýchané těsto
nespadlo, musí se upéct ihned, jakmile je připravené.
Ve vyhřáté troubě pečte na nejspodnější liště trouby asi 75 minut dozlatova. Vyjměte a nechte 10 minut chladnout ve formě, pak
formu sundejte a dort nechte úplně vychladnout na koláčové mřížce. Před podáváním posypte cukrem.