Nadýchaný bramborový koláč s mandlemi

12. března 2011·Jídlo a pití·Redakce

Brambory omyjte a vařte asi 20 minut téměř doměkka.

Potřebné suroviny:

350 g malých moučných brambor

8 vajec, žloutky a bílky zvlášť

200 g cukru

150 g mletých mandlí

jemně nastrouhanou kůra a šťáva z 1/2 citronu

2 lžíce bramborového škrobu

máslo na vymazání formy

moučkový cukr na posypání

 

Postup přípravy:

Brambory omyjte a vařte asi 20 minut téměř doměkka. Sceďte, nechte krátce stát, oloupejte a ještě teplé protlačte lisem na brambory nebo rozmačkejte. Brambory nechte nepřikryté na vzdušném místě přes noc oschnout. Troubu předehřejte na 180 °C.

Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem. Žloutky ušlehejte s cukrem elektrickým mixérem do husté světlé pěny. Přimíchejte mandle, citronovou kůru a šťávu a postupně přidávejte brambory. Do těsta prosejte škrob a lehce promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a také ho lehce vmíchejte do těsta. Těsto naplňte do formy a uhlaďte povrch. Aby nadýchané těsto
nespadlo, musí se upéct ihned, jakmile je připravené.

Ve vyhřáté troubě pečte na nejspodnější liště trouby asi 75 minut dozlatova. Vyjměte a nechte 10 minut chladnout ve formě, pak
formu sundejte a dort nechte úplně vychladnout na koláčové mřížce. Před podáváním posypte cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme