Noky ze sladkých brambor s pikantním crème fraîche

16. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Brambory propasírujte přes síto, aby nočky byly jemné.

Potřebné suroviny:

1,5 kg sladkých brambor, uvařených doměkka a rozmačkaných

1 vejce, rozšlehané

250 g hladké mouky

1⁄2 lžičky mletého muškátového oříšku

sůl a pepř na dochucení

1 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

3 jarní cibulky, nasekané nadrobno

1 chilli paprička, nasekaná nadrobno

3 lžíce čerstvé petrželky, nasekané nadrobno

250 ml crème fraîche, mascarpone či zakysané smetany

1 lžička strouhané citronové kůry

 

Postup přípravy:

Na vytvoření nočků je třeba trpělivost, která se však vyplatí; noky jsou dokonale vláčné a jemné.

Brambory ještě propasírujte přes síto, aby nočky byly jemné. Do ještě teplé kaše vmíchejte vejce, mouku a muškátový oříšek a směs ochuťte solí a pepřem. Vytvořte jemné těsto, které zakryjte utěrkou, aby neosychalo.

Z těsta vykrajujte lžící kousky, ze kterých vytvořte kuličky. Ty opatrně zmáčkněte a dejte na pomoučený pečicí plech nebo prkénko.Vařte v osolené vodě, až vyplavou na povrch.

V kastrůlku zahřejte olej a vmíchejte všechny ostatní suroviny. Uvařené nočky podávejte přelité omáčkou.

• Tip: Oškrabané batáty buď ihned uvařte, nebo do doby použití uchovejte namočené ve vodě s citronovou šťávou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme