Vyhledávání
Noky ze sladkých brambor s pikantním crème fraîche
Brambory propasírujte přes síto, aby nočky byly jemné.
Potřebné suroviny:
1,5 kg sladkých brambor, uvařených doměkka a rozmačkaných
1 vejce, rozšlehané
250 g hladké mouky
1⁄2 lžičky mletého muškátového oříšku
sůl a pepř na dochucení
1 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
3 jarní cibulky, nasekané nadrobno
1 chilli paprička, nasekaná nadrobno
3 lžíce čerstvé petrželky, nasekané nadrobno
250 ml crème fraîche, mascarpone či zakysané smetany
1 lžička strouhané citronové kůry
Postup přípravy:
Na vytvoření nočků je třeba trpělivost, která se však vyplatí; noky jsou dokonale vláčné a jemné.
Brambory ještě propasírujte přes síto, aby nočky byly jemné. Do ještě teplé kaše vmíchejte vejce, mouku a muškátový oříšek a směs ochuťte solí a pepřem. Vytvořte jemné těsto, které zakryjte utěrkou, aby neosychalo.
Z těsta vykrajujte lžící kousky, ze kterých vytvořte kuličky. Ty opatrně zmáčkněte a dejte na pomoučený pečicí plech nebo prkénko.Vařte v osolené vodě, až vyplavou na povrch.
V kastrůlku zahřejte olej a vmíchejte všechny ostatní suroviny. Uvařené nočky podávejte přelité omáčkou.
• Tip: Oškrabané batáty buď ihned uvařte, nebo do doby použití uchovejte namočené ve vodě s citronovou šťávou.