Novoroční čočka po celý rok

1. ledna 2022·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Na novoroční oběd připravujeme čočku, abychom měli penízky. Kvůli vzpomínkám a školní jídelnu se jí ale hodně lidí vyhýbá. Přitom je velmi zdravá a chutná. Správně bychom měli jíst luštěniny alespoň jedenkrát týdně. Informace přináší Blesk pro ženy.

Čočka je bezlepková, plná bílkovin, vitaminů skupiny B, železa a vlákniny. Snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi, posiluje nervy, zahání únavu a prospívá srdci. Je vhodná pro diabetiky. Také patří mezi dobré vyprošťováky, což se na Nový rok vždycky hodí.

Hnědá a zelená čočka

Ta patří k nejzajímavějším druhům. Obě jsou energické a výživné. Jsou bohaté na kyselinu listovou a železo.

Červená a žlutá čočka

Ty jsou bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6. Obě mají nasládlou chuť a není třeba je před vařením namáčet.

Černá beluga

Drobná čočka, kterou nemusíte předem namáčet a vaří se 25 minut. Hodí se do salátů nebo jako příloha. Vyniká vysokou nutriční hodnotou, obsahuje víc bílkovin než tofu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme