Obrácený hruškový koláč

23. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Na těsto utřete v míse nejlépe elektrickým hnětačem máslo, vanilkový cukr, sůl, mouku a vejce.

Potřebné suroviny:

Na těsto:

150 g změklého másla

1 balíček cukru s pravou vanilkou (Dr. Oetker)

špetka soli

225 g hladké mouky

1 malé vejce

Na obložení:

1 kg nepříliš tvrdých hrušek

šťáva z 1 citronu

125 g hladké mouky

100 g jemného tmavého cukru

 

Postup přípravy:

Na těsto utřete v míse nejlépe elektrickým hnětačem máslo, vanilkový cukr, sůl, mouku a vejce. Rukama pak těsto vytvarujte jakokouli a zabalenou do fólie ji nechte hodinu v chladu.

Hrušky oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny. Vykrojte jaderník a hrušky zakapejte citronovou šťávou. Do silnostěnné pečicí formy dejte100 g másla rozkrájeného na kousky a 50 g cukru. Navrch klaďte kousky hrušek tak, aby mezi nimi byly co nejmenší mezery. Přelijte zbylým rozpuštěným máslem a posypte zbylým cukrem, formu postavte na sporák a na silném plameni nechteasi čtvrt hodiny vařit, až se vytvoří zlatavý karamel a hrušky změknou.

Troubu předehřejte na 180 °C, těsto rozválejte jako kolo o malinko větší, než je průměr pečicí nádoby, a dejte ještě na chvíli do chladu. Hrušky srovnejte zhruba do tvaru hvězdice, vypouklou stranou dolů. Pomocí podložky nebo válečku přeneste těsto a dobře je přitiskněte na hrušky a vymačkejte do okrajů formy. Vložte na střední příčku do trouby a pečte asi 40 minut, až bude těsto krásně zlaté.

Formu s koláčem opatrně vyjměte a nechte asi 10 minut chladnout na mřížce. Pak velmi opatrně (karamel vydrží velmi dlouho horký!) překlopte na servírovací talíř nebo plochou mísu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč podávejte krájený na řezy a podle chuti ho můžete doplnit šlehačkou, kysanou smetanou nebo kopečkem oblíbené zmrzliny.

Ve Francii se leckdy podává i studený.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme