Orientální pochoutka

27. listopadu 2010·Jídlo a pití·Redakce

Čtvercovou zapékací nádobu lehce potřete tukem a pokryjte pečicím papírem.

Potřebné suroviny:

2 vrchovaté lžíce práškové želatiny

660 g krupicového cukru

110 g maizeny

2 lžíce glukózového sirupu

50 ml růžové vody (seženete v obchodech s orientálními potravinami Halal a v OD Marks and Spencer)

několik kapek červené potravinářské barvy

160 g moučkového cukru

 

Postup přípravy:

Čtvercovou zapékací nádobu lehce potřete tukem a pokryjte pečicím papírem. Želatinu dejte do kastrůlku a přelijte 60 ml horké vody. Ve vodní lázni nechte úplně rozpustit. Krupicový cukr zalijte 180 ml vody a na středním ohni míchejte, až se zcela rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání zvyšte teplotu na 116 °C. Při této teplotě vařte asi pět minut a pak odstraňte z ohně.

Mezitím v kastrolu důkladně promíchejte 310 ml vody s maizenou. Za stálého míchání přiveďte k varu, až směs zhoustne. Přilijte sirup a želatinu, znovu přiveďte k varu, stáhněte oheň a za stálého míchání nechte asi deset minut probublávat. Odstraňte z ohně, vmíchejte růžovou vodu a potravinářskou barvu. Směs vlijte do připravené formy a povrch uhlaďte. Nechte stát asi 15 minut, aby hmota trochu vychladla.

Poté povrch překryjte pečicím papírem, lehce potřeným olejem, a nechte při pokojové teplotě do druhého dne, aby hmota zpevnila.
Pracovní plochu pokryjte pečicím papírem, poprašte moučkovým cukrem a vyklopte na ni obsah formy. Nožem omočeným v moučkovém cukru hmotu nakrájejte na 36 kostek. Ty pak obalte každou zvlášť ještě v moučkovém cukru. Lahůdku, známou především z turecké kuchyně jako lukum, uchovejte ve vzduchotěsné krabičce při pokojové teplotě.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme