Vyhledávání
Pečená hovězí oháňka s dýní a tymiánovou gremolatou
Troubu předehřejte na 180 °C.
Potřebné suroviny:
2 lžíce olivového oleje
2 kg hovězí oháňky, naporcované na asi 10cm kousky
1 velká červená cibule, nakrájená
3 velké mrkve, nakrájené na větší kusy
2 stroužky česneku, pokrájené na 2-3cm kousky
400 ml červeného vína
2 konzervy (každá o hmotnosti 400 g) loupaných rajčat, slitých
malý svazek tymiánu a rozmarýnu, svázaný kuchyňskou nití
3 dlouhé pruhy pomerančové kůry
2 bobkové listy
2 kousky celé skořice
2 hvězdičky anýzu
1 lžička čerstvě pomletého pepře
500 g dýně (nejlépe hokkaidó) zbavené semínek a pokrájené na kousky asi tak velké jako mrkve
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Na tymiánovou gremolatu:
lístky z asi 6 větviček tymiánu
2 velké stroužky česneku
kůra z 1 citronu, okrájená nožem
2 lžíce najemno pokrájené hladkolisté petrželky
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči s dobře přiléhajícím víkem rozpalte olej a maso na něm ze všech stran osmažte dozlatova. Vyjměte a do olejového základu přidejte cibuli, mrkev a česnek a na vysokém ohni za občasného promíchání smažte asi 10 minut, až zelenina krásně zezlátne. Přilijte víno a přiveďte k varu. Do tekutiny seškrábněte všechny příškvarky a vařte, až tekutina zredukuje objem asi na polovinu. Přidejte rajčata, svazek bylinek, pomerančovou kůru, bobkové listy, skořici, anýz, pepř a sůl. Na takto připravený základ vložte maso.
Namočte pečicí papír a překryjte jím pekáč. Zakryjte ještě víkem a pečte 2 až 3 hodiny, nebo až maso krásně změkne a začne odpadávat od kostí.
Nyní přidejte dýni a asi 300 ml vody a znovu přiveďte k varu. Odkryté pečte ještě asi 30 minut, až dýně zkřehne. Dochuťte. Zatímco se maso peče, připravte si ochucenou bylinkovou směs – gremolatu. Všechny suroviny najemno nasekejte a důkladně promíchejte. Maso podávejte posypané vonnou bylinkovou směsí.
KNOW-HOW Gremolata je směs nasekaných bylinek a citronové kůry. Nejčastěji doprovází italské pečínky, zvlášť pak telecí oháňku ossobuco.