Pečená hovězí oháňka s dýní a tymiánovou gremolatou

12. února 2011·Jídlo a pití·Redakce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Potřebné suroviny:

2 lžíce olivového oleje

2 kg hovězí oháňky, naporcované na asi 10cm kousky

1 velká červená cibule, nakrájená

3 velké mrkve, nakrájené na větší kusy

2 stroužky česneku, pokrájené na 2-3cm kousky

400 ml červeného vína

2 konzervy (každá o hmotnosti 400 g) loupaných rajčat, slitých

malý svazek tymiánu a rozmarýnu, svázaný kuchyňskou nití

3 dlouhé pruhy pomerančové kůry

2 bobkové listy

2 kousky celé skořice

2 hvězdičky anýzu

1 lžička čerstvě pomletého pepře

500 g dýně (nejlépe hokkaidó) zbavené semínek a pokrájené na kousky asi tak velké jako mrkve

sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Na tymiánovou gremolatu:

lístky z asi 6 větviček tymiánu

2 velké stroužky česneku

kůra z 1 citronu, okrájená nožem

2 lžíce najemno pokrájené hladkolisté petrželky

 

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči s dobře přiléhajícím víkem rozpalte olej a maso na něm ze všech stran osmažte dozlatova. Vyjměte a do olejového základu přidejte cibuli, mrkev a česnek a na vysokém ohni za občasného promíchání smažte asi 10 minut, až zelenina krásně zezlátne. Přilijte víno a přiveďte k varu. Do tekutiny seškrábněte všechny příškvarky a vařte, až tekutina zredukuje objem asi na polovinu. Přidejte rajčata, svazek bylinek, pomerančovou kůru, bobkové listy, skořici, anýz, pepř a sůl. Na takto připravený základ vložte maso.

Namočte pečicí papír a překryjte jím pekáč. Zakryjte ještě víkem a pečte 2 až 3 hodiny, nebo až maso krásně změkne a začne odpadávat od kostí.

Nyní přidejte dýni a asi 300 ml vody a znovu přiveďte k varu. Odkryté pečte ještě asi 30 minut, až dýně zkřehne. Dochuťte. Zatímco se maso peče, připravte si ochucenou bylinkovou směs – gremolatu. Všechny suroviny najemno nasekejte a důkladně promíchejte. Maso podávejte posypané vonnou bylinkovou směsí.

KNOW-HOW Gremolata je směs nasekaných bylinek a citronové kůry. Nejčastěji doprovází italské pečínky, zvlášť pak telecí oháňku ossobuco.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme