Vyhledávání
Piemontská zimní pečená polévka
Vývar uveďte do varu, cibuli osmažte na oleji a kousku másla, a jakmile zkřehne, přidejte mleté maso a za stálého promíchávání opečte dohněda.
Potřebné suroviny:
2 l vývaru
malá cibule, nakrájená na jemné plátky
5 lžic olivového oleje
120 g másla
250 g mletého masa
120 g konzervovaných loupaných rajčat
hrst předem namočených sušených hříbků
1/2 kg staršího pečiva či veky
120 g sýra Toma (případně bílého plísňového)
1/2 hlávky kapusty
sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Vývar uveďte do varu, cibuli osmažte na oleji a kousku másla, a jakmile zkřehne, přidejte mleté maso a za stálého promíchávání opečte dohněda. Přidejte rajčata, houby i s nálevem a vše poduste. Mezitím nakrájejte chleba a sýr na plátky, kapustové listy očistěte, vykrojte košťál a listy spařte ve vroucí vodě. Troubu předehřejte na 200 °C.
Ohnivzdorný kastrol vymažte zbylým máslem, dno vyložte plátky chleba tak, aby bylo co nejvíc pokryté. Pak dejte vrstvu kapustových listů, vrstvu omáčky s masem a houbami, vrstvu sýra a vše opakujte až do spotřebování všech přísad. Končete omáčkou, asi na 3 prsty pod okrajem kastrolu. Opatrně zalijte horkým vývarem až po vrstvu chleba (nějaký vývar by vám měl zbýt), vložte do trouby a zapečte, až bude povrch opečený. Podávejte tak, že na talíř dejte kus zapečených přísad a ty nakonec zalijte zbylým vývarem. Výsledek je ohromující!