Piemontská zimní pečená polévka

8. ledna 2011·Jídlo a pití·Redakce

Vývar uveďte do varu, cibuli osmažte na oleji a kousku másla, a jakmile zkřehne, přidejte mleté maso a za stálého promíchávání opečte dohněda.

Potřebné suroviny:

2 l vývaru

malá cibule, nakrájená na jemné plátky

5 lžic olivového oleje

120 g másla

250 g mletého masa

120 g konzervovaných loupaných rajčat

hrst předem namočených sušených hříbků

1/2 kg staršího pečiva či veky

120 g sýra Toma (případně bílého plísňového)

1/2 hlávky kapusty

sůl a pepř na dochucení

 

Postup přípravy:

Vývar uveďte do varu, cibuli osmažte na oleji a kousku másla, a jakmile zkřehne, přidejte mleté maso a za stálého promíchávání opečte dohněda. Přidejte rajčata, houby i s nálevem a vše poduste. Mezitím nakrájejte chleba a sýr na plátky, kapustové listy očistěte, vykrojte košťál a listy spařte ve vroucí vodě. Troubu předehřejte na 200 °C.

Ohnivzdorný kastrol vymažte zbylým máslem, dno vyložte plátky chleba tak, aby bylo co nejvíc pokryté. Pak dejte vrstvu kapustových listů, vrstvu omáčky s masem a houbami, vrstvu sýra a vše opakujte až do spotřebování všech přísad. Končete omáčkou, asi na 3 prsty pod okrajem kastrolu. Opatrně zalijte horkým vývarem až po vrstvu chleba (nějaký vývar by vám měl zbýt), vložte do trouby a zapečte, až bude povrch opečený. Podávejte tak, že na talíř dejte kus zapečených přísad a ty nakonec zalijte zbylým vývarem. Výsledek je ohromující!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme