Pomalu pečené hovězí na česneku

Česnek, cukr, papriku, sůl a pepř spolu rozmixujte a směs vetřete do masa.

Potřebné suroviny:

  • 2-3 kg hovězího, nejlépe krku, plecka, kližky nebo loupané plece
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 4 velké cibule, pokrájené na plátky
  • červené víno nebo vývar na podlévání
  • olej na vymazání kastrolu
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej

 

Postup přípravy:

Česnek, cukr, papriku, sůl a pepř spolu rozmixujte a směs vetřete do masa. To pak nechte alespoň 6 hodin v chladu marinovat.

Troubu předehřejte na 160 °C, těžký litinový kastrol lehce vytřete olejem, vložte maso, okolo rozložte cibuli, zalijte vínem nebo vývarem, zakryjte poklicí a pomalu pečte 3 hodiny.

Pak poklici sejměte a pečte ještě další hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou.

Nechte asi půl hodiny stát a pak maso nakrájejte na tenké plátky. Šťávu přeceďte, zahustěte, případně zredukujte varem a podávejte zvlášť v omáčníku.