PORADNA FREKVENCE 1: Houbařovo desatero. Už rostou!

21. června 2016·Jídlo a pití·Redakce

Houbařská sezóna právě začíná a s ní i používání osvědčených pravidel. To nejdůležitější stále platí: co neznáte, nesbírejte.

Pokud vám je špatně po houbovém pokrmu, mléko to nespraví. Možná vám to taky nakukala babička, ale v takovém případě je opravdu lepší vyhledat lékaře. Ideálně sebou vezměte i vzorek jídla nebo podezřelou houbu, ze které jste vařili.

Houby obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky, které naše tělo potřebuje. V mladých plodnicích se nachází nejvíc bílkovin. Dokonce i po usušení obsahují 30%. Houby mají i chytin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení. A nechybí ani esenciální aminokyseliny, některé druhy hub jich mají víc než maso.

Jedovatou houbu rozhodně nepoznáte olíznutím podle palčivé chuti. Syrové a neznámé houby neolizujte (maximálně hořčák). Ty nejjedovatější houby, jako je muchomůrka zelená nebo závojenka olovová jsou dokonce po olíznutí sladké!

Další pověra říká, že jedovaté houby poznáme podle zčernání na řezu. Některé ve skutečnosti jen trochu zčervenají, smrtelně jedovaté houby zůstávají dokonce bílé. Jediná správná cesta je dobrý atlas hub nebo aplikace v telefonu. Sbírejte jen houby, které bezpečně znáte.

Houby v mrazáku uchováte nejlépe tak, že nakrájené hodíte do vroucí vody, stačí minutka. Pak je sceďte a dejte do plastových pytlíků zmrazit. Můžete je mrazit i syrové, ale ty po rozmrznutí raději očichejte, jestli nepáchnou.

Zmrazené houby spotřebujte do roka. Vydrží možná i déle, ale někdy může lednička na chvíli stávkovat, třeba při výpadku proudu. Proto je bezpečnější jíst houby, které skladujete maximálně rok.

Dobře usušené houby chrastí a vydrží až čtyři roky. Uložte je do vzduchotěsných nádob, aby je nenapadli moli. Zkuste třeba skleněnou pětilitrovou lahev, které obalíte dvěma vrstvami igelitu. Občas je ale raději zkontrolujte.

Na pokrmy hub si můžete dopřát sklenku vína nebo piva. Tvrdý alkohol se ale s houbami nesnese. Třeba na houby hnojníky se pít nesmí vůbec. Ty obsahují látku podobnou antabusu, která s alkoholem vyvolává nevolnost. I do pokrmů při vaření přidávejte jen pivo a víno, ze kterých se alkohol při tepelné úpravě odpaří.

Houby, které rostou u silnice, v příkopech a v blízkosti průmyslových zón, v sobě ukládají těžké kovy. Ty se vám po konzumaci uvolní do těla. Proto sbírejte houby jen v čisté přírodě.

Malé děti by houby jíst neměly vůbec, do tří let věku opravdu žádné. Potom už to možné je, ale jen v rozumném množství, třeba v polévce. Houby jsou pro děti těžko stravitelné.

 

Nerostou? Tak si pro houby skočte do obchodu!

Už brzo porostou houby. Než vyrazíte, přečtěte si následující tipy!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme