PORADNA FREKVENCE 1: Jestli chcete konečně zhubnout, zapomeňte na 5 nesmyslů!

20. června 2016·Jídlo a pití·Redakce

Ubrat na jídle a přidat na pohybu. To je v zásadě správné rozhodnutí. Abyste se vyhnuli jo-jo efektu, hubněte rozumně. Pozor na některé mýty!

Tipů a triků, jak zaručeně zhubnout, existuje nespočet. Určitě jste jich taky už pár vyzkoušeli. A my vám prozradíme, na které rady můžete fakt zapomenout.

Po šesté hodině se už nesmí jíst

Pokud věříte na zázračnou moc určité hodiny, tak na ni zase zapomeňte. To, co večer sníte, se automaticky neukládá jako tuk. Hodina nerozhoduje, rozhodují kalorie, které jste do sebe nacpali za celý den. Pokud vás večer přepadne hlad, nemusíte trpět až do rána. Jen si pohlídejte, abyste si dali něco snadno stravitelného.

Už nikdy nic nezdravého

Ale jděte! Pokud se zcela vzdáte uhlovodanů, lepku nebo cukru, není to dlouhodobé řešení. Tím, že si některou potravinu striktně zakážete, se dostanete do situace, že po ní budete nesmírně toužit. Až vaše dieta skončí, dopřejete si jí o to víc. Zlaté pravidlo tedy zní: všeho s mírou! Takže i v rámci krutopřísné diety si můžete dopřát malý kousek čokolády.

Co je light, je super

Odtučněné potraviny jako sýry, jogurt nebo mléko – zní to sice dobře, ale pozor na ně! Aby chutnaly tak dobře, jako jejich normální varianty, jsou často plné cukru. A ten se s dietou moc nesnáší. Naopak, zdravé tuky, které obsahuje třeba avokádo, olivový olej nebo ořechy, jsou dobré pro látkovou výměnu a pomáhají spalovat tuk v oblasti břicha.

Svačinka není třeba

Aby váha klesala zdravě a postupně, musíte ubrat na kaloriích. To ale neznamená, že vypustíte z jídelníčku jedno nebo dvě jídla. Pokud jste zvyklí svačit, nezříkejte se toho. Jen si hlídejte, co jíte a bílou housku vyměňte třeba za plátek žitného chleba. Pokud jeden chod vynecháte, budete mít brzy vlčí hlad. Jezte hodně zeleniny, celozrnné pečivo a vsaďte na bílkoviny.

Sázka na sport

Pravidelný pohyb je naprosto podstatnou složkou hubnoucího plánu. Ale bez správného stravování to sport nespasí. Například při 30 minutách běhu spálíte asi 270 kalorií. Abyste na konci týdne viděli výsledky svého snažení, uberte k tomu denně asi 500 kalorií na jídle. S těmi vyběhanými ještě chybí 230 – ty musíte ušetřit při jídle. Pak to bude fungovat. 

PORADNA FREKVENCE 1: Tyhle potraviny byste neměli kombinovat dohromady

ZDRAVÍ: Nejoblíbenější diety. Jejich PRO a PROTI!

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme