Vyhledávání
Postní polévka z rozličných kořínků podle Rettigové
Cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, hrách, zázvor, hřebíčky a máslo smažte pozvolna na středním ohni se špetkou soli, až směs krásně zezlátne (můžete přidat asi dvě lžíc
Potřebné suroviny:
2 velké cibule, pokrájené na kolečka
po 3 kusech petržele a mrkve, pokrájených na kousky
1 menší celer, pokrájený na kousky
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
50 g hrachu, předem namočeného
2 kousky čerstvého zázvoru, oloupané
4 hřebíčky
svazek hladkolisté petrželky případně kerblíku, i ve směsi
sůl na dochucení
2 housky, pokrájené na menší kostičky
bylinky na ozdobu
Postup přípravy:
Cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, hrách, zázvor, hřebíčky a máslo smažte pozvolna na středním ohni se špetkou soli, až směs krásně zezlátne (můžete přidat asi dvě lžíce vody, aby se máslo nepřipalovalo). Až bude zelenina osmažená, poprašte
hladkou moukou a míchejte, až vznikne hustá jíška.
V jiném hrnci svařte najemno nasekanou petrželku v asi 1,5 l vody. Prochladlým scezeným vývarem zalijte jíšku se zeleninou a kořením a společně ještě asi 20 minut povařte.
Vlijte do talířů, kde je připravená nasucho opražená houska. Podle Rettigové se v závěru polévka ještě přecedí, nejsou v ní tedy kousky zeleniny, ale bude připomínat jemný krém. Magdalena Dobromila také radí: „Též se tato polívka večer bez žemličky v šálkách podat může."