Postní polévka z rozličných kořínků podle Rettigové

19. března 2011·Jídlo a pití·Redakce

Cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, hrách, zázvor, hřebíčky a máslo smažte pozvolna na středním ohni se špetkou soli, až směs krásně zezlátne (můžete přidat asi dvě lžíc

Potřebné suroviny:

2 velké cibule, pokrájené na kolečka

po 3 kusech petržele a mrkve, pokrájených na kousky

1 menší celer, pokrájený na kousky

50 g másla

2 lžíce hladké mouky

50 g hrachu, předem namočeného

2 kousky čerstvého zázvoru, oloupané

4 hřebíčky

svazek hladkolisté petrželky případně kerblíku, i ve směsi

sůl na dochucení

2 housky, pokrájené na menší kostičky

bylinky na ozdobu

Postup přípravy:

Cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, hrách, zázvor, hřebíčky a máslo smažte pozvolna na středním ohni se špetkou soli, až směs krásně zezlátne (můžete přidat asi dvě lžíce vody, aby se máslo nepřipalovalo). Až bude zelenina osmažená, poprašte
hladkou moukou a míchejte, až vznikne hustá jíška.

V jiném hrnci svařte najemno nasekanou petrželku v asi 1,5 l vody. Prochladlým scezeným vývarem zalijte jíšku se zeleninou a kořením a společně ještě asi 20 minut povařte.

Vlijte do talířů, kde je připravená nasucho opražená houska. Podle Rettigové se v závěru polévka ještě přecedí, nejsou v ní tedy kousky zeleniny, ale bude připomínat jemný krém. Magdalena Dobromila také radí: „Též se tato polívka večer bez žemličky v šálkách podat může."

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme