RECEPT FREKVENCE 1: Celerový salát s hruškou a goudou

20. ledna 2016·Jídlo a pití·Redakce

V zimních měsících vyzkoušejte netradiční saláty. Řapíkatý celer je zásobárna vitamínů. Obsahuje jich mnohem víc, než citrusy.

Salát z řapíkatého celeru si dejte k večeři, bude vám po něm lehce. Řapíkatý celer kromě jiného podporuje trávení.

Suroviny:

  • 300 g řapíkatého celeru
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 tvrdší hrušky (asi 200 g)
  • 1 větší pomeranč (asi 150 g)
  • 100 g sýra gouda
  • sůl, pepř

Postup:

Omytý celer nakrájíme na nudličky asi 0,5 cm široké. Venkovní tvrdé stonky raději oloupejte! Celerovou nať posekáme. Vložíme do mísy, přidáme citronovou šťávu, sůl, olivový olej a promícháme. 

Umyté hrušky rozkrojíme, vyndáme jádřinec a ovoce nakrájíme na asi 0,5 cm silné plátky. Oloupaný pomeranč zbavíme všech bílých slupek, dužinu pokrájíme na přiměřeně velké kousky a vmícháme do salátu. 

Dosolíme, opepříme a na závěr vmícháme goudu pokrájenou na kostičky. 

Větší jedlíci si k salátu mohou dát celozrnný rohlík, ale salát je fajn i samotný.

V zimě si vaše tělo zaslouží zdravé dobroty! Inspirujte se.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme