Vyhledávání
Recepty Frekvence 1: Kouzlíme s jahodami!
Jsou sladké, dobré a navíc i zdravé! O čem je řeč? Ano, o jahodách. A my vám řekneme proč jahody jíst a také co z nich můžete vykouzlit!
Jahody dozrávají v červnu a tak můžete dobré české jahůdky sehnat na trhu nebo si zajít na samosběr. A hlavně z nich můžete připravit vynikající pokrmy!
Jahody znali už starověcí Římané. Někteří archeologové ale tvrdí, že se pěstovaly už v době kamenné. Více konzumovat se začaly až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Na našem území se jahody začaly ve větší míře pěstovat až v 19. století v oblasti Neveklovska.
Vitaminová bomba
Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Kromě něj přináší do těla i vitamin A, B, E a spoustu organických kyselin. Právě ty dodávají jahodám charakteristickou vůni a chuť. Obsahují i minerální látky jako draslík, zinek, hořčík, vápník nebo síru. V jahodách je navíc obsažen i bor, fluor, kobalt a molybden.
Navíc nám do těla přinášejí i tekutiny, protože z 87% jsou tvořeny vodou. Jahody také obsahují lehce stravitelnou vlákninu – díky tomu se skvěle tepelně zpracují na marmeládu nebo džem.
Zdravotní přínos
Jahody překvapivě obsahují jen malý podíl přírodních cukrů a naopak výrazný podíl antioxidantů. Podporují metabolismus, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, pomáhají při nachlazení, ale i při onemocnění srdce.
Recepty Frekvence 1
Už dlouhá léta jsou jahody jedním ze symbolů Wimbledonu, kde se podávají se šlehačkou a zapíjí se šampaňským. My vám přinášíme hned tři oblíbené, chutné a zároveň jednoduché recepty.
1. Jahody se smetanou
Ingredience: jahody, zakysaná smetana, smetana na šlehání, piškoty, kakao, cukr, rum nebo šťáva
Postup: Jahody omyjte a nakrájejte na větší kousky. Ušlehejte smetanu, do ní přidejte zakysanou smetanu, podle chuti doslaďte a vytvořte krém. Do vyšší misky nalijte trochu krému, na něj položte vrstvu piškotů, které pokapete rumem nebo šťávou. Na piškoty položte kousky jahod. Takový postup můžete opakovat až po okraj misky. Poslední vrstvou by měl být krém, který posypete kakaem. Před konzumací dezert nechte vychladnout v lednici.
2. Jahodová ledová lízátka
Ingredience: 500 g rozmixovaných jahod, 200 g krupicového cukru, 200 ml vody
Postup: Svařte cukr s vodou, až se rozpustí. Pak ještě chvilku povařte a poté nechte vychladnout. Po vyxchladnutí smíchejte s jahodami. Směs pak nalijte do lízátkových forem, dejte zmrazit.
3. Nepečený jahodový dort
Ingredience: 500 g jahod, 3 balíčky dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 3 lžíce cukru, červená želatina, máslo na vymazání formy a kokos na vysypání formy
Postup: Piškoty smíchejte se zakysanou smetanou a cukrem a nechte chvilku odležet. Zatímto budou piškoty měknout, vymažte formu máslem a vysypte kokosovou moučkou. Pak piškoty namačkejte do formy, na ně naskládejte podélně rozkrájené jahody, zalijte želatinou a přikryjte potravinovou fólii. Pak už jen stačí dort vychladit.