Roman Staša: Jídla v kuchařce nejsou vůbec těžká. Chtěl jsem, aby si všichni dokázali uvařit

22. června 2021·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Vítěz MasterChef Česko 2020 Roman Staša (Foto: se svolením TV Nova)

Vítěz MasterChef Česko 2020 Roman Staša na konci května vydal svou první kuchařku Matla - kuchařka plná příběhů. Jaká je jeho nová kuchařská prvotina? Jaké recepty v ní najdeme? Kdyby soutěž nevyhrál, čemu by se dnes věnoval? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Roman Staša věděl, že kuchařek je na trhu už nepřeberné množství. Proto se rozhodl vsadit na originalitu a vymyslel kuchařku s příběhem. “Po odvysílání a i při vysílání mi moc lidí psalo, že četli na webu můj příběh a říkali: Romane, super příběh! I ve spoustě rozhovorů jsem o svém životním příběhu povídal, i když je mi 32, ale stejně lidé ho chtějí slyšet, což mě fascinovalo a jsem za to velmi vděčný,” popisuje. Proto se rozhodl příběh zakomponovat do kuchařky a vytvořit, tak neobyčejnou knihu.

View this post on Instagram

A post shared by Roman Staša (@stasa.roman)

Matla je zaměřená hlavně na českou kuchyni. “Je důležité myslet na své kořeny. Já jsem Čech a vždycky budu. Tak proto tam jsou výhradně recepty z české kuchyně,” uvedl Staša. Nemusíte se ale bát, jídla jsou lehká. “Je tam pár zajímavých receptů. Jsou hlavně z mého života a můj život je de facto sport. Ta jídla opravdu nejsou těžká,” uvedl Staša.

Některé klasické pokrmy se snažil udělat zajímavější. Mám tam třeba smažák, ale ne úplně typický. Je to smažák z raclettu,” dodal. Také sázel na klasické potraviny. Chtěl jsem, aby si to opravdu všichni dokázali uvařit, i když si půjdou nakoupit na roh do obchodu, měli by tam všechno sehnat,” řekl Roman.

Aktuálně se jeho život točí jen kolem gastronomie. Snažím se, co nejvíce můžu, abych se zlepšoval, abych byl čím dál lepší kuchař, protože vím, že mám obrovské mezery. Ty jsem měl vždycky ve všem, ale to je život,” říká vítěz MasterChef Česko 2020. Kdyby soutěž nevyhrál, ví přesně, čím by byl. Osobním trenérem ve fitku. Protože jsem tuhle práci dělal 11 let a začal jsem s ní při studiu sportovní školy,” dodal.

Poslechněte si celý rozhovor:

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme