Vyhledávání
Rybí polévka francouzských gurmetů
Kapra vykuchejte, vyřízněte dva filety a stáhněte je z kůže.
Potřebné suroviny:
1 kapr o váze asi 1,5 kg
50 g másla
1 l smetany ke šlehání de luxe
500 g listů baby špenátu
hrst kerblíku
hrst řeřichy
hrst petrželky
2 stroužky česneku
1 cibule
bouquet garni (viz tip)
sůl
pepř
mouka
olej na smažení
Postup přípravy:
Kapra vykuchejte, vyřízněte dva filety a stáhněte je z kůže. Břišní části kapra bez kostí odřízněte, nakrájejte na kousky o velikosti asi 3 cm, zádové části nechte jen tak. Hlavu a kostru velkým nožem nasekejte na malé části a dejte do kastrolu spolu s cibulí, česnekem, bouquet garni, hrubou mořskou solí a třemi litry vody. Přiveďte k varu, sesbírejte pěnu a nechte zvolna vařit asi 25 minut.
Vývar pak přeceďte přes jemný cedník. Nyní připravte omyté bylinky. U větších listů špenátu vyřízněte silný střed (stopky), malé lístky otrhejte a vše nasekejte nadrobno.
Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo, vložte na něj hřbetní filety a veškeré bylinky. Nechte 15 minut restovat a pak zalijte rybím vývarem. Sesbírejte pěnu, pokud je třeba, a zakryté zvolna vařte 40 minut. Polévku rozmixujte, přidejte smetanu a dochuťte.
Dvě minuty před podáváním obalte kapří kousky v mouce a osmažte v horkém oleji (ideálně ve fritéze). Přebytečný tuk odsajte na papírové utěrce a osolte.
Podávejte velmi horké, s medailonky na zvláštním talířku.
– TIP Bouquet garni, jak už jeho název napovídá , má své kořeny ve Francii. Skládá se z různých druhů čerstvých bylin a koření podle druhu pokrmu, který právě připravujete. Do polévek se spíše hodí kombinace estragonu, kerblíku, saturejky, tymiánu a majoránky.