Rybí polévka francouzských gurmetů

Kapra vykuchejte, vyřízněte dva filety a stáhněte je z kůže.

Potřebné suroviny:

1 kapr o váze asi 1,5 kg

50 g másla

1 l smetany ke šlehání de luxe

500 g listů baby špenátu

hrst kerblíku

hrst řeřichy

hrst petrželky

2 stroužky česneku

1 cibule

bouquet garni (viz tip)

sůl

pepř

mouka

olej na smažení

 

Postup přípravy:

Kapra vykuchejte, vyřízněte dva filety a stáhněte je z kůže. Břišní části kapra bez kostí odřízněte, nakrájejte na kousky o velikosti asi 3 cm, zádové části nechte jen tak. Hlavu a kostru velkým nožem nasekejte na malé části a dejte do kastrolu spolu s cibulí, česnekem, bouquet garni, hrubou mořskou solí a třemi litry vody. Přiveďte k varu, sesbírejte pěnu a nechte zvolna vařit asi 25 minut.
Vývar pak přeceďte přes jemný cedník. Nyní připravte omyté bylinky. U větších listů špenátu vyřízněte silný střed (stopky), malé lístky otrhejte a vše nasekejte nadrobno.

Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo, vložte na něj hřbetní filety a veškeré bylinky. Nechte 15 minut restovat a pak zalijte rybím vývarem. Sesbírejte pěnu, pokud je třeba, a zakryté zvolna vařte 40 minut. Polévku rozmixujte, přidejte smetanu a dochuťte.
Dvě minuty před podáváním obalte kapří kousky v mouce a osmažte v horkém oleji (ideálně ve fritéze). Přebytečný tuk odsajte na papírové utěrce a osolte.

Podávejte velmi horké, s medailonky na zvláštním talířku.

– TIP Bouquet garni, jak už jeho název napovídá , má své kořeny ve Francii. Skládá se z různých druhů čerstvých bylin a koření podle druhu pokrmu, který právě připravujete. Do polévek se spíše hodí kombinace estragonu, kerblíku, saturejky, tymiánu a majoránky.