Rýžový nákyp

28. září 2013·Jídlo a pití·Redakce

Sladkost na sobotu

250 g rýže kulatozrnná
mléko 1 l
sůl, cukr
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžíce másla
3 lžíce strouhanky
1 švestkový kompot
práškový cukr

Rozpustíme máslo, přidáme rýži, zalijeme mlékem, osolíme, osladíme a uvaříme do měkka. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky spojíme s vanilkovým cukrem a zamícháme do rýže. Formu vytřenou máslem a strouhankou naplníme vrstvou rýže, na ní poklademe vrstvu zceděných švestek a na ní opět vrstvu rýže. Pečeme při 200°C asi 30 min.

Z bílků vyšleháme sníh a osladíme práškovým cukrem. Nákyp potřeme sněhem z bílků a dáme péct na dalších 15 min. Poté nákyp vyjmeme, nakrájíme a na talíři ho ještě podlijeme šťávou ze švestkového kompotu a posypeme práškovým cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme