Škubánky neboli kucmoch

5. března 2011·Jídlo a pití·Redakce

Oloupané a na kostky nakrájené brambory vařte asi 15 minut v mírně osolené vodě.

Potřebné suroviny:

1 kg brambor

150 g hrubé mouky

1 lžička soli

100 g sádla (másla)

mák, pomletý, promíchaný 1:1 s moučkovým cukrem

trocha tvarohu na ozdobení

 

Postup přípravy:

Oloupané a na kostky nakrájené brambory vařte asi 15 minut v mírně osolené vodě. Když jsou téměř měkké, polovinu vody slijte a nechte stranou. Do brambor udělejte až ke dnu hrnce obrácenou vařečkou několik otvorů. Zasypte je moukou, je-li třeba, zalijte je částí bramborového vývaru a vše nechte zakryté chvíli propařit na nejmírnějším ohni.

Poté brambory rozšťouchejte a důkladně prohněťte (můžete je prošlehat tyčovým mixérem), až se vytvoří hladké těsto. Lžící namočenou v rozpuštěném tuku vykrajujte škubánky, klaďte je na talíř a sypte mletým mákem a cukrem. Navrch můžete přidat
trochu tvarohu (měkkého nebo nastrouhaného tvrdého) či moderněji sýra cottage. Lehce pokapejte sádlem nebo máslem a ihned noste na stůl.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme