Vyhledávání
Škubánky neboli kucmoch
Oloupané a na kostky nakrájené brambory vařte asi 15 minut v mírně osolené vodě.
Potřebné suroviny:
1 kg brambor
150 g hrubé mouky
1 lžička soli
100 g sádla (másla)
mák, pomletý, promíchaný 1:1 s moučkovým cukrem
trocha tvarohu na ozdobení
Postup přípravy:
Oloupané a na kostky nakrájené brambory vařte asi 15 minut v mírně osolené vodě. Když jsou téměř měkké, polovinu vody slijte a nechte stranou. Do brambor udělejte až ke dnu hrnce obrácenou vařečkou několik otvorů. Zasypte je moukou, je-li třeba, zalijte je částí bramborového vývaru a vše nechte zakryté chvíli propařit na nejmírnějším ohni.
Poté brambory rozšťouchejte a důkladně prohněťte (můžete je prošlehat tyčovým mixérem), až se vytvoří hladké těsto. Lžící namočenou v rozpuštěném tuku vykrajujte škubánky, klaďte je na talíř a sypte mletým mákem a cukrem. Navrch můžete přidat
trochu tvarohu (měkkého nebo nastrouhaného tvrdého) či moderněji sýra cottage. Lehce pokapejte sádlem nebo máslem a ihned noste na stůl.