Smažené houby v parmazánové krustě

Na česnekovou majonézu aioli v mixéru dohladka asi minutu promíchejte vejce, citronovou šťávu a česnek.

Potřebné suroviny:

150 g hladké mouky

3 vejce, lehce prošlehaná

250 ml mléka

140 g strouhanky

100 g parmazánu, jemně nastrouhaného

800 g hlaviček čerstvých hub, pokrájených na asi 1/2cm plátky

sůl na dochucení

Na aioli:

2 vejce

šťáva z 1 citronu, 4 stroužky česneku,

rozdrcené, 250 ml směsi rostlinného a olivového oleje extra virgin

 

Postup přípravy:

Na česnekovou majonézu aioli v mixéru dohladka asi minutu promíchejte vejce, citronovou šťávu a česnek. Snižte otáčky a tenkým praménkem přilévejte olej, až má směs konzistenci majonézy. Dochuťte a uložte v chladu.

V jedné misce spolu prošlehejte vejce a mléko, v další strouhanku se sýrem a ve třetí mouku se solí. Houby obalujte v trojobalu a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Přebytečný tuk odsajte kuchyňským papírovým ubrouskem. Podávejte s aioli.

Česneková hustá majonéza – AIOLI
Podle názvu se jedná o směs oleje (oli) a česneku (ail), která se zahustí žloutkem a pro toho kdo má česnek rád, je tohle hustá omáčka – spíš krém, kterou může potírat ogrilovaná masa či zeleniny, nebo toastíčky, případně ji nechat rozpustit na těstovinách…