Vyhledávání
Sobotní Babicovo menu: Holandské křupavé placky * Zeleninový salát s hřínky
Jirka Babica v sobotu na rádiu Frekvence 1 vařil své další speciality! Holandské křupavé bramborové placky a zeleninový salát s hříbky. Recepty najdete po rozkliknutí článku.
HOLANDSKÉ KŘUPAVÉ BRAMBOROVÉ PLACKY
Potřebujete:
* 1 kilo brambor A
* 3 polévkové lžíce hladké mouky
* 4 lžíce kondenzovaného mléka
* 1 velkou cibuli
* 2 vejce
* 1 a 1/2 lžičku soli
* mletý bílý pepř
* hrnek oleje na smažení
Brambory oloupeme, umyjeme a dobře osušíme. Nastrouháme nahrubo do mísy. Vmícháme 3 lžíce mouky a 4 lžíce kondenzovaného mléka.
Cibuli oloupeme a nastrouháme na jemné straně struhadla a vmícháme do těsta. Přebytečnou vodu z brambor zcedíme.
Přidáme 2 vejce, 1 a půl lžičky soli a bílý pepř. Olej rozpálíme a pomocí lžíce nebo menší naběračky dáváme do oleje těsto a tvoříme placky.
Smažíme z každé strany 3 minuty do křupava. Vyndáme ,necháme okapat a podáváme horké a křupavé.
ZELENINOVÝ SALÁT S HŘÍBKY
Potřebujete:
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* bylinky – rozmarýn, saturejku, tymián, bazalku,oregano
* čerstvé hříbky
* sůl a pepř
* 4 papriky (červená a žlutá)
* 2 cukety
* 1 lilek
* citronovou šťávu
* 3 fialové cibule
* 1 lžíci balzamikového krému
Do mísy dáme půl hrnku olivového oleje. Přidáme překrájený česnek a bylinky.
Očištěné papriky nakrájíme na větší plátky. Cuketu, lilek a houby na centimetrové plátky.
Osolíme, po 5 minutách otřeme ubrouskem vodu a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme na kolečka nakrájenou fialovou cibuli, opepříme a vložíme do bylinkového oleje.
Vezmeme plech nebo 2 a rozložíme na ně zeleninu i s olejem. Pečeme 25 minut tak dlouho, až je zelenina opečena a má barvu.
Vyndáme, smícháme s lžící balsamikového krému a podáváme nebo necháme vychladit a dáme do sklenice do lednice.