Sobotní Babicovo menu: Holandské křupavé placky * Zeleninový salát s hřínky

22. srpna 2015·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica v sobotu na rádiu Frekvence 1 vařil své další speciality! Holandské křupavé bramborové placky a zeleninový salát s hříbky. Recepty najdete po rozkliknutí článku.

 

HOLANDSKÉ KŘUPAVÉ BRAMBOROVÉ PLACKY

Potřebujete:
* 1 kilo brambor A
* 3 polévkové lžíce hladké mouky
* 4 lžíce kondenzovaného mléka
* 1 velkou cibuli
* 2 vejce
* 1 a 1/2 lžičku soli
* mletý bílý pepř
* hrnek oleje na smažení

Brambory oloupeme, umyjeme a dobře osušíme. Nastrouháme nahrubo do mísy. Vmícháme 3 lžíce mouky a 4 lžíce kondenzovaného mléka.

Cibuli oloupeme a nastrouháme na jemné straně struhadla a vmícháme do těsta. Přebytečnou vodu z brambor zcedíme.

Přidáme 2 vejce, 1 a půl lžičky soli a bílý pepř. Olej rozpálíme a pomocí lžíce nebo menší naběračky dáváme do oleje těsto a tvoříme placky.

Smažíme z každé strany 3 minuty do křupava. Vyndáme ,necháme okapat a podáváme horké a křupavé.

ZELENINOVÝ SALÁT S HŘÍBKY

Potřebujete:
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* bylinky – rozmarýn, saturejku, tymián, bazalku,oregano
* čerstvé hříbky
* sůl a pepř
* 4 papriky (červená a žlutá)
* 2 cukety
* 1 lilek
* citronovou šťávu
* 3 fialové cibule
* 1 lžíci balzamikového krému

Do mísy dáme půl hrnku olivového oleje. Přidáme překrájený česnek a bylinky.

Očištěné papriky nakrájíme na větší plátky. Cuketu, lilek a houby na centimetrové plátky.

Osolíme, po 5 minutách otřeme ubrouskem vodu a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme na kolečka nakrájenou fialovou cibuli, opepříme a vložíme do bylinkového oleje.

Vezmeme plech nebo 2 a rozložíme na ně zeleninu i s olejem. Pečeme 25 minut tak dlouho, až je zelenina opečena a má barvu.

Vyndáme, smícháme s lžící balsamikového krému a podáváme nebo necháme vychladit a dáme do sklenice do lednice.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme