Šunka po virginsku

18. prosince 2010·Jídlo a pití·Redakce

Šunku opláchněte. Používáte-li uzené maso, krátce je povařte, vodu slijte a maso opláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili přebytku uzenářské soli.

Potřebné suroviny:

1,5 kg šunky s kůží + 1 lžíce oleje

Na marinádu:

1 hrnek drůbežího vývaru promíchaný s několika lžícemi ananasové šťávy a 1 lžící přírodního cukru nebo 2 lžícemi medu či melasy na potírání a solí na dochucení

 

Postup přípravy:

Šunku opláchněte. Používáte-li uzené maso, krátce je povařte, vodu slijte a maso opláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili přebytku uzenářské soli. Troubu předehřejte na 180 °C. Kůžičku na mase pravidelně porušte šikmými řezy tak, aby vznikl vzor
kosočtverců. Nařezávat byste měli až těsně k masu, ale nikoli do něj. Chcete-li, můžete do šunky zapíchat hřebíčky – vypadá to zajímavě a příjemná je i jejich vůně.

Do pekáče vlijte olej, vložte připravenou šunku a dejte do trouby. Pečte odkryté asi půl hodiny, až se počne uvolňovat šťáva. Po této době začněte šunku potírat připravenou marinádou a také šťávou, která se z masa uvolní. Pečte ještě zhruba 20 až 30 minut, až bude kůžička hezky vypečená. Šunku podávejte nakrájenou na plátky třeba se šťouchanými bramborami a doplněnou jednoduchým zeleným salátem, například z polníčku či rukoly.

Jižní státy Severní Ameriky jsou domovem této sváteční úpravy šunky, která dospívá k velkému finále potíraná melasou, medem či ananasovou šťávou a často dozdobená a dochucená i hřebíčky zapíchanými v kůžičce.

 

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme