Vyhledávání
Svatomartinská husa
Není nad tradici!
1 husa 4 kg
1 kg kyselejších jablek
hrst sušených švestek
hrst sušených meruněk
hrst ořechů vlašských
2 cibule
sůl,pepř
2 lžíce sušeného tymianu
rozmarín
celer
petržel
Husu osolíme opepříme.Jablka oloupeme překrájíme a smícháme se sušeným ovocem ,ořechama ,nakrájenou cibulí ,rozmarinem a tymianem.Vložíme do husy tu svážeme .Dáme do pekáče prsama dolů .Kolem dáme oloupaný a překrájený celer a petržel.Podlijeme horkou vodou a dáme dolů do trouby na 200 st na 3,5 hodiny .
Kvůli křupce. Průběžně podléváme .
Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem , ale ne až do masa .Když je sádlo dobře vyškvařené a čiré tak ho odebíráme ,aby se nespálilo a občas při pečení potřeme tímto sádlem .
Po 2 hodinách je husa na hřbetě do zlatova ,tak ji otočíme . Stále odebíráme sádlo ,husu potíráme a podléváme horkou vodou.Nakonec přidáme teplotu na 230 st . polejeme studenou vodou pro lepší křupavost .
Husu vytáhneme .Výpek zalijem horkou vodou nebo husím vývarem a necháme výpek odvařit . Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě pokapanou sádlem ještě chvíli odpočinout.
K tomu bramborový knedlík
600 gr brambor vařených
1 vejce
200 gr hrubé mouky
100 gr krupice
sůl
špetka kypřícího prášku.
Brambory uvaříme ve slupce,oloupeme a necháme vystydnout.Nastrouháme a osolíme..Posypeme hrubou moukou a krupicí ,trochou kypřícího prášku a do důlku dáme vejce .Těsto propracujeme .vytvoříme šišky ,které vaříme ve slané vodě 20 minut .Vytáhneme a propícháme ,aby vyšla pára. Knedlíky nakrájíme na plátky.
Husí játra v sádle
Játra omyjeme ,očistíme a dáme do rozškvařeného sádla. Játra by měla v sádle plavat. Dochutíme mletým kmínem,pepřem.Trochu podlijeme vodou nebo husím vývarem. když jsou játra ve vnitř do červena tak je vytáhneme ,nakrájíme ,osolíme a dáme do sklenice .Sádlo necháme vysmahnout a nalijeme na játra.Necháme vychladnout a dáme do lednice.