Svatomartinská husa

16. listopadu 2013·Jídlo a pití·Redakce

Není nad tradici!

vladěnka a husa1 husa 4 kg

1 kg kyselejších jablek

hrst sušených švestek

hrst sušených meruněk

hrst ořechů vlašských

2 cibule

sůl,pepř

2 lžíce sušeného tymianu

rozmarín

celer

petržel

Husu osolíme opepříme.Jablka oloupeme překrájíme a smícháme se sušeným ovocem ,ořechama ,nakrájenou cibulí ,rozmarinem a tymianem.Vložíme do husy tu svážeme .Dáme do pekáče prsama dolů .Kolem dáme oloupaný a překrájený celer a petržel.Podlijeme  horkou vodou a dáme dolů do trouby  na 200 st na 3,5 hodiny .

 Kvůli křupce. Průběžně podléváme .
  Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem , ale ne až do masa .Když je sádlo dobře vyškvařené a čiré tak ho odebíráme ,aby se nespálilo a občas při pečení potřeme tímto sádlem .

 Po 2 hodinách je husa na hřbetě do zlatova ,tak ji otočíme  . Stále odebíráme sádlo ,husu potíráme a podléváme horkou vodou.Nakonec přidáme teplotu na 230 st . polejeme studenou vodou pro lepší křupavost .

Husu vytáhneme .Výpek zalijem horkou vodou nebo husím vývarem a necháme výpek odvařit . Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě pokapanou sádlem  ještě chvíli odpočinout.

K tomu bramborový knedlík

600 gr brambor vařených
1 vejce
200 gr hrubé mouky
100 gr krupice
sůl
špetka kypřícího prášku.

Brambory uvaříme ve slupce,oloupeme a necháme vystydnout.Nastrouháme  a osolíme..Posypeme hrubou moukou a krupicí ,trochou kypřícího prášku a do důlku dáme vejce .Těsto propracujeme .vytvoříme šišky ,které vaříme ve slané vodě 20 minut .Vytáhneme a propícháme ,aby vyšla pára. Knedlíky nakrájíme na plátky.

Husí játra v sádle

 

Játra omyjeme ,očistíme a dáme do rozškvařeného sádla. Játra by měla v sádle plavat. Dochutíme mletým kmínem,pepřem.Trochu podlijeme vodou nebo husím vývarem. když jsou játra ve vnitř do červena tak je vytáhneme ,nakrájíme ,osolíme a dáme do sklenice .Sádlo necháme vysmahnout a nalijeme na játra.Necháme vychladnout a dáme do lednice.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme