Vyhledávání
Sýrový toust s nakládaným artyčokem
Na rozkrojené ciabatty položte plátky sýra.
Potřebné suroviny:
4 nakládané artyčoky (viz TIP níže)
2 malé ciabatty, podélně rozkrojené
100 g sýra typu ementál, na plátky
1 červená cibule, najemno nakrájená
hrst hladkolisté petrželky
4 skrojky medového melounu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy:
Na rozkrojené ciabatty položte plátky sýra. Pod grilem či v hodně rozehřáté troubě krátce zapečte tak, aby se sýr roztekl a na jeho povrchu se začaly dělat bubliny. Vyjměte z trouby, rozdělte na talíře a posypte pokrájenými artyčoky, cibulkou a sekanou petrželkou. Podávejte se šťavnatým medovým melounem, lehce osolené a opepřené.
TIP: Naložte si artyčoky sami – déle je tak uchováte a získáte další rozměr jejich chuti. Svařte spolu čtvrt litru červeného vinného octa a 40 ml vody, vložte 4 pokrájené artyčoky, přidejte lžičku mořské soli, šťávu ze 2 citronů a 15 minut lehce povařte. Vkládejte do sklenice spolu se 4 pokrájenými stroužky česneku, 2 bobkovými listy, 10 zrnky koriandru a 5 kuličkami černého pepře. Zalijte kvalitním olivovým olejem a nechte týden na chladném místě zrát. Jsou skvělé též jako chuťovka a na pizzu.