TIP FREKVENCE 1: Pití kávy je věda! Nevěříte?

12. ledna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Bez šálku kávy nejste schopni začít den. Bez dávky kofeinu prostě nefungujete. Možná si ale účinky kávy trochu idealizujete!

Pro spoustu lidí znamená ranní káva start do dalšího dne. Často kávu pijeme nalačno ještě před snídaní. Možná je to ale chyba. Povzbudivé účinky kávy fungují jen v určitý čas. Fakt!

Alespoň to tvrdí americká studie, která se zabývala účinky kávy na lidský organismus. Podle výzkumů nás káva brzy po probuzení nenakopne. To zní možná divně všem, kteří bez ranní kávy neopustí byt. Prý je to jen naše utkvělá představa. Ale něco na tom asi bude.

A důvod? Krátce po probuzení zažíváme běžný stres, protože tělo i mysl potřebují trochu času, aby nastartovaly běžný režim „vzhůru“. Do toho máme po ránu obvykle napilno: abychom stihli vypravit děti do školky nebo školy, sami sebe do práce, abychom stihli důležitou schůzku a tak dále. Takže náš start do nového dne nebývá obvykle úplně růžový. Kvůli rannímu stresu máme v těle pořádnou dávku stresového hormonu kortizolu. To je hormon, který mimo jiné řídí naše vnitřní hodiny. Dokud máme v těle dostatečnou hladinu kortizolu, nemá kofein obsažený v kávě šanci, aby projevil své účinky.

Kdy je nejlepší čas na kávu

Vědci tvrdí, že nejvhodnější dobou je čas mezi 9:30 – 11:30 hodin. V tuto dobu je úroveň kortizolu nejnižší. Takže si první dobrou kávu dopřejte až v práci, poté, co jste už něco málo odpracovali. Ať už v kanceláři, v dílně nebo doma s dětmi.

Studie trochu pozapomněla na ty, kteří z různých důvodů vstávají hodně brzy ráno nebo naopak hodně pozdě dopoledne (ať už z pracovních nebo jiných důvodů). Tam se čas na první kávu logicky posouvá. Důležité je, počkat si na ni alespoň dvě hodinky po probuzení.

Vědcům děkujeme za poznatek. Nicméně si kávu vychutnáme i mimo uvedený čas!

Mohlo by vás zajímat, jak jsou na tom light potraviny, koukněte se!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme