Vyhledávání
Tvarohový dort s meruňkovým želé
Dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem.
Potřebné suroviny:
- 400 g máslových sušenek, rozdrcených
- 100 g másla, rozpuštěného
- 420 g meruňkového kompotu
- 200 g plnotučného jogurtu
- 250 g plnotučného tvarohu
- želatinový ztužovač (Dr.Oetker)
- 200 ml meruňkového jogurtu
- několik čerstvých či kompotovaných meruněk na ozdobení dortu
- světlá dortová želatina
Postup přípravy:
Dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem.
Sušenkovou drť promíchejte s máslem a směs upěchujte na dno dortové formy. Nechte asi 30 minut zpevnit v mrazáku.
Slijte meruňky a šťávu z nich nechte stranou. Do nádoby robota vložte meruňky, tvaroh a oba jogurty a vše dohladka prošlehejte.
Želatinový ztužovač ve větší míse důkladně promíchejte se 100 ml studené vody. Přidejte k němu jogurtovo-ovocnou směs a vše paknalijte na dortový korpus a uhlaďte.
V kastrůlku se zesíleným dnem smíchejte kompotovou šťávu s vodou (nebo pouze 250 ml kompotové šťávy), vmíchejte želatinu, přiveďte k bodu varu a minutu povařte.
Mírně zchladlou želatinu nalijte na dort a vložte jej na dvě hodiny do ledničky, aby pěkně zpevnil.
Podávejte ozdobený kompotovanými nebo v sezoně čerstvými meruňkami.