Tvarůžkový špíz

23. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Cibuli oloupejte, odkrojte tuhé konce, rozkrojte na čtvrtky a rozdělte na lupeny.

Potřebné suroviny:

16 kousků olomouckých tvarůžků

200 g anglické slaniny

2 velké červené cibule

trocha oleje na potření

sůl a pepř na dochucení

zelené salátové listy (polníček)

pečivo k podávání

 

Postup přípravy:

Cibuli oloupejte, odkrojte tuhé konce, rozkrojte na čtvrtky a rozdělte na lupeny. Spolu s tvarůžky a plátky slaniny napíchejte na špízy. Potřete trochou oleje a krátce zapečte v troubě pod grilem. Jednotlivé suroviny můžete také opéci na pánvi na trošeoleje, nemáte-li možnost grilování, a pak napíchat na jehly. Podávejte se zelenými lístky a čerstvým chlebem.

Know-how: Olomoucké tvarůžky neboli syrečky jsou vyhledávanou specialitou. Připravují se z netučného tvarohu, nejsou tudíž kaloricky příliš vydatné. Navazují víceméně na domácí výrobu sýrových homolek, které se tvarovaly často ručně nebo v typickýchsklápěcích dřevěných formách. Dnes se tvarůžky z Loštic pyšní chráněným zeměpisným označením EU.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme