Vyhledávání
Tvarůžkový špíz
Cibuli oloupejte, odkrojte tuhé konce, rozkrojte na čtvrtky a rozdělte na lupeny.
Potřebné suroviny:
16 kousků olomouckých tvarůžků
200 g anglické slaniny
2 velké červené cibule
trocha oleje na potření
sůl a pepř na dochucení
zelené salátové listy (polníček)
pečivo k podávání
Postup přípravy:
Cibuli oloupejte, odkrojte tuhé konce, rozkrojte na čtvrtky a rozdělte na lupeny. Spolu s tvarůžky a plátky slaniny napíchejte na špízy. Potřete trochou oleje a krátce zapečte v troubě pod grilem. Jednotlivé suroviny můžete také opéci na pánvi na trošeoleje, nemáte-li možnost grilování, a pak napíchat na jehly. Podávejte se zelenými lístky a čerstvým chlebem.
Know-how: Olomoucké tvarůžky neboli syrečky jsou vyhledávanou specialitou. Připravují se z netučného tvarohu, nejsou tudíž kaloricky příliš vydatné. Navazují víceméně na domácí výrobu sýrových homolek, které se tvarovaly často ručně nebo v typickýchsklápěcích dřevěných formách. Dnes se tvarůžky z Loštic pyšní chráněným zeměpisným označením EU.