Vyhledávání
Tyrolský závin
Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, 2 lžíce cukru s vanilkovým cukrem a citronovou kůru.
Potřebné suroviny:
250 g hladké mouky
polovina kypřicího prášku do pečiva
40 g moučkového cukru + 1 lžička vanilkového cukru
špetka soli
kůra z 1 dobře omytého citronu
125 ml mléka, vlažného
1 vejce + 1 lehce prošlehané na potření
80 g másla + na pokapání ovoce
hrst strouhanky
6 hrušek, pokrájených na kousky
hrozinky a vlašské ořechy
skořicový cukr
Postup přípravy:
Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, 2 lžíce cukru s vanilkovým cukrem a citronovou kůru. V hrnku smíchejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce a směs zapracujte do základu, aby vám vzniklo tužší těsto. Rozdělte je na dva díly (můžete si nechat stranou kousek těsta, rozválet ho, a z něj vykrájet hvězdičky, kterými pak ozdobíte povrch závinu), a ty rozválejte na pomoučeném
vále na sílu asi 2 mm. Každý plát posypte strouhankou, poklaďte ovocem, posypte hrozinkami a ořechy, pokapejte rozpuštěným máslem, posypte skořicovým cukrem a stočte jako závin. Přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem a povrch potřete prošlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut, až povrch krásně zezlátne. Podávejte poprášené
vanilkovým cukrem.