Tyrolský závin

11. prosince 2010·Jídlo a pití·Redakce

Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, 2 lžíce cukru s vanilkovým cukrem a citronovou kůru.

Potřebné suroviny:

250 g hladké mouky

polovina kypřicího prášku do pečiva

40 g moučkového cukru + 1 lžička vanilkového cukru

špetka soli

kůra z 1 dobře omytého citronu

125 ml mléka, vlažného

1 vejce + 1 lehce prošlehané na potření

80 g másla + na pokapání ovoce

hrst strouhanky

6 hrušek, pokrájených na kousky

hrozinky a vlašské ořechy

skořicový cukr

 

Postup přípravy:

Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, 2 lžíce cukru s vanilkovým cukrem a citronovou kůru. V hrnku smíchejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce a směs zapracujte do základu, aby vám vzniklo tužší těsto. Rozdělte je na dva díly (můžete si nechat stranou kousek těsta, rozválet ho, a z něj vykrájet hvězdičky, kterými pak ozdobíte povrch závinu), a ty rozválejte na pomoučeném
vále na sílu asi 2 mm. Každý plát posypte strouhankou, poklaďte ovocem, posypte hrozinkami a ořechy, pokapejte rozpuštěným máslem, posypte skořicovým cukrem a stočte jako závin. Přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem a povrch potřete prošlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut, až povrch krásně zezlátne. Podávejte poprášené
vanilkovým cukrem.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme