Uvařte si výborný vaječný koňak!

2. prosince 2015·Jídlo a pití·Redakce

Vaječný koňak neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Připravte si svůj vlastní a překvapte návštěvy poctivou domácí dobrotou!

Šup do obchodu pro následující suroviny:

  • 8 vajec (z nich použijete jen žloutky)
  • 1 vanilkový lusk 
  • 1 salko
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 smetana ke šlehání s vyšším obsahem tuku 
  • rum nebo brandy dle chuti
  • pro milovníky sladších verzí ještě 50g vanilkového cukru

 

A jdeme na to:

Žloutky vyšleháme (s cukrem nebo bez cukru) šlehačem do pěny.

Pomalu přišleháváme salko, mléko a smetanu.

Základ vlijeme do hrce se silným dnem, přidáme rozříznutý vanilkový lusk i se dření (můžete zkusit i hřebíček nebo badyán).

Na mírném plameni pak mícháte, mícháte, prohříváte, mícháte (nebojte, odměna se dostaví). Až to zhoustne, je vyhráno.

Dejte ale pozor, aby se základ vaječného koňaku nezačal vařit. 

Po zhoustnutí postavte hrnec do dřezu se studenou vodou a míchejte do vychladnutí. Ano, je to pakárna.

A teď to přijde: podle chuti a odvahy přilijte rum nebo brandy.

Následně přes sítko přelijte lahodu do lahví a nechte tu dobrotu několik dní uležet.

P.S. Nebo to vydržte alespoň pár hodin!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme