Vánoční recepty Frekvence 1: Udělejte si výbornou vánočku a punč podle Jany a Mikesche

17. prosince 2021·Jídlo a pití·Redakce

Moderátoři F1 Jana Knížková a Roman Mikesch (Foto: Frekvence 1)

Vánoce jsou sice především svátky klidu a míru, mnoho z nás by si je ale vůbec neumělo představit bez dobrého jídla a pití. Právě proto jsme si pro vás připravili sérii těch nejlepších receptů, ke kterým se každý rok rádi vracíme. Tentokrát tu pro vás máme vánočku Na třech pivech od moderátora Romana Mikesche a Anglický vánoční punč od moderátorky Jany Knížkové, který vás v chladných dnech určitě zahřeje.

S moderátory Janou Knížkovou a Romanem Mikeschem se v éteru Frekvence 1 můžete setkat každý všechní den od 14. do 17. hodin v odpoledním vysílání, kdy vám zpříjemňují den. Také jsou součástí zábavného pořadu Velké hlavy, kde komentují velké i malé události aktuálního dne. Když jsme se moderátorské dvojice zeptali na jejich oblíbený vánoční recept, ani chvíli neváhali a podělili se s námi o recept na výbornou vánočku Na třech pivech a Anglický vánoční punč.

Co budete na Mikeschovu vánočku Na třech pivech potřebovat?

  • klasické ingredience na pečení vánočky
  • tři kvalitně vychlazená piva

 

Moderátor Roman Mikesch. (Foto: se souhlasem Roman Mikesch)

Jak na to?

Nejprve si připravíme kvásek, mouku a vejce. “Nesmíme zapomenout na základní věc a otevřít první pivo a zhluboka se napijeme,”  doplnil moderátor Roman Mikesch. Zaděláme těsto na vánočku a první pivo dopíjíme. “Necháme kynout a už otevíráme drujé pivo a během kynutí ho vypijeme,” popisuje postup. Z nakynutého těsta upleteme vánočku a dáme ji péct.

Moderátor Roman Mikesch. (Foto: se souhlasem Roman Mikesch)

“Následně otevíráme třetí pivo, upíjíme a sledujeme pečení,” říká moderátor. Když je vánočka hotová vyjmeme ji z trouby a už byste měli dorážet třetí pivo. “Když se trefíme, posypeme velejemným cukrem a při podávání se snažíme neupadnout,” dodal. Dobrou chuť!

Vánočka od Romana Mikesche. (Foto: se souhlasem Roman Mikesch)

Co potřebujeme na Anglický vánoční punč od Jani?

  • 25 dkg cukru
  • 2,5 l vody
  • 1 celou skořici
  • 12 ks hřebíčku

“Ač to sice nevypadá, skutečně jsou to ingredience do punče,” popisuje se smíchem moderátorka Jana Knížková. Tajemství totiž tkví v tom, že první čtyři suroviny tvoří základ a následně až těsně před konzumací, si ho každý doplní o následné suroviny:

  • 2 l červeného vína
  • 1/2 l rumu (koňak nebo vodka)
  • šťáva z 3 pomerančů
  • šťáva z 2 citrónů

Jak na to?

Nejprve cukr, vodu, skořici a hřebíček svaříme pět dní před Vánocemi. “Ale jen blázen by čekal pět dní,” popisuje se smíchem Jani. Tuto štávu nalejeme do plastových lahví a necháme je v chladu. “Pak použijeme vždy část podle potřeby,” říká.

Šťávu přivedeme k bodu varu a na toto množství se dávají zbylé čtyři suroviny. “Místo rumu můžete do punče použít i vodku nebo koňak,” dodala Jani. Na zdraví!

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme