Vyhledávání
Vepřová pečeně se zelím a knedlík
Zase jednou česká klasika...
1,5 kg vepřové pečeně s kostí
kmín
sůl
Zelí:
500 g kysaného zelí
1 cibule
50 g slaniny
5 kuliček pepře
1 lžíce sádla
1-2 lžíce hladké mouky
sůl, cukr
Knedlík:
4 starší housky
500 g hrubé mouky
2 žloutky
2,5 dcl mléka, sodovka
sůl
půl pytlíčku kypřícího prášku
Maso dáme do pekáče, prosolíme a okmínujeme. Podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a dáme do trouby na 200 st. na 2 hodiny. Občas podléváme. Když jdou kosti samy odloupnout od masa, je hotovo.
Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a jemně nakrájenou cibuli. Přidáme celý pepř, zaprášíme moukou a uděláme jíšku, kterou zalijeme asi 2 dcl vody. Promícháme, přidáme kysané zelí a necháme 20 minut provařit. Dochutíme solí a cukrem.
Housky nakrájíme na kostičky. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme žloutky, sůl a postupně přiléváme mléko.Těsto dobře propracujeme a přidáme nakrájenou housku.Na pomoučněném válu uděláme šišky. Dáme je do vroucí, lehce osolené vody.Vařečkou odlepíme ode dna a během vaření otočíme. Vaříme 20 minut.