Vepřová pečeně se zelím a knedlík

21. září 2013·Jídlo a pití·Redakce

Zase jednou česká klasika...

1,5 kg vepřové pečeně s kostí
kmín
sůl

Zelí:
500 g kysaného zelí
1 cibule
50 g slaniny
5 kuliček pepře
1 lžíce sádla
1-2 lžíce hladké mouky
sůl, cukr

Knedlík:
4 starší housky 
500 g hrubé mouky
2 žloutky
2,5 dcl mléka, sodovka
sůl
půl pytlíčku kypřícího prášku

Maso dáme do pekáče, prosolíme a okmínujeme. Podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a dáme do trouby na 200 st. na 2 hodiny. Občas podléváme. Když jdou kosti samy odloupnout od masa, je hotovo.

Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a jemně nakrájenou cibuli. Přidáme celý pepř, zaprášíme moukou a uděláme jíšku, kterou zalijeme asi 2 dcl vody. Promícháme, přidáme kysané zelí a necháme 20 minut provařit. Dochutíme solí a cukrem.

Housky nakrájíme na kostičky. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme žloutky, sůl a postupně přiléváme mléko.Těsto dobře propracujeme a přidáme nakrájenou housku.Na pomoučněném válu uděláme šišky. Dáme je do vroucí, lehce osolené vody.Vařečkou odlepíme ode dna a během vaření otočíme. Vaříme 20 minut.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme