Vyhledávání
Vylepšete si chuť jídel na grilu. Jsou tu přece bylinky!
Kromě tradičního pepře a grilovacího koření ke grilování patří čerstvé bylinky. Pokud je nemáte na zahrádce nebo za oknem, kupte je na trhu nebo supermarketu.
Rozmarýn
Ve větších dávkách může rozmarýn působit opojně, proto dávkujte tuhle bylinku opatrně.
Hodí se k zelenině, rybám, do karbanátků. Můžete s ním připravit bylinkové máslo k jehněčí nebo vepřové pečeni.
Bazalka
Bylinka pochází z jižní Asie. Do evropské kuchyně přišla v 16. století z východní Indie a Íránu. Za vyzkoušení stojí i červená varianta, která má silnější aroma.
Hodí se na kořenění karbanátků a ryb a ke grilovaným pokrmům.
Estragon
Tato rostlinka má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii. Proto je estragon tak častý v kuchyni Arménů a Turků. Je také základem francouzské vysoké kuchyně.
Hodí se k drůbeži, k pečeným masům, do omáček a marinád.
Šalvěj
Tou se kořenilo už ve starém Římě a dodnes je základem středomořské kuchyně. Na jednu porci stačí lžička čerstvé šalvěje.
Hodí se ke skopovému nebo jehněčímu, k telecímu masu i rybám. Vyzkoušejte ji do nádivky nebo na kuře.
Máta
Kromě mátového čaje nebo limonád se máta hodí při přípravě marinád nebo jako koření do mletých mas v řeckém stylu.
Hodí se do karbanátků z mletého míchaného vepřového a hovězího masa.