Vyhledávání
Zaječí stehna na švestkové omáčce a bramborové koule
Mňam mňam...
2 zaječí stehna
50 g slaniny
1 lžíce sádla
2 mrkve
1/4 celeru
1 petržel
2 cibule
celý pepř, nové koření, bobkový list
sůl, cukr
6 sušených švestek
3 lžíce povidel
perník na vaření
1 citron
olej
Bramborové koule:
1/2 kg brambor
sůl
1 vejce
muškátový oříšek
3 lžíce bramborové moučky
4 tousty
cibule
Zajíce naporcujeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opečeme na sádle. Vyndáme a v tom samém hrnci uděláme základ na omáčku.
Opečeme nahrubo nakrájenou cibuli a zeleninu s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Opékáme do červena, poté
přidáme sušené švestky. Zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme maso a dusíme do měkka.
Maso vyndáme, přidáme povidla, nastrouhaný perník a šťávu z citronu. Provaříme a přecedíme přes cedník, pasírujeme.
Maso vložíme do omáčky a necháme 10 minut jemně provařit. Dochucujeme solí,citronovou šťávou, popřípadě cukrem.
Bramborové koule:
Na pánvi opečeme cibulku s nakrájenými tousty do zlatova .
Brambory oloupeme, uvaříme, scedíme a rozmačkáme. Osolíme, přidáme muškátový oříšek, bramborovou moučku a vejce. Smícháme a utvoříme nelepivé těsto.
Z těsta nakrájíme 6 kousků. V každém utvoříme důlek, který naplníme nakrájenými opečenými kousky toastu a cibule .
Dlaněmi těsto spojíme a utvoříme kouli. Koule dáme do vroucí vody a táhneme asi 15 minut, poté vypneme plamen a necháme
ještě 10 minut dojít.