Zaječí stehna na švestkové omáčce a bramborové koule

20. října 2013·Jídlo a pití·Redakce

Mňam mňam...

2 zaječí stehna
50 g slaniny
1 lžíce sádla

2 mrkve

1/4 celeru

1 petržel

2 cibule

celý pepř, nové koření, bobkový list

sůl, cukr

6 sušených švestek

3 lžíce povidel

perník na vaření 

1 citron

olej

Bramborové koule:
1/2 kg brambor

sůl

1 vejce

muškátový oříšek
3 lžíce bramborové moučky

4 tousty

cibule

Zajíce naporcujeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opečeme na sádle. Vyndáme a v tom samém hrnci uděláme základ na omáčku.

Opečeme nahrubo nakrájenou cibuli a zeleninu s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Opékáme do červena, poté 
přidáme sušené švestky. Zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme maso a dusíme do měkka.

Maso vyndáme, přidáme povidla, nastrouhaný perník a šťávu z citronu. Provaříme a přecedíme přes cedník, pasírujeme. 

Maso vložíme do omáčky a necháme 10 minut jemně provařit. Dochucujeme solí,citronovou šťávou, popřípadě cukrem.

Bramborové koule:
Na pánvi  opečeme  cibulku s nakrájenými tousty do zlatova .
Brambory  oloupeme, uvaříme, scedíme a rozmačkáme. Osolíme, přidáme muškátový oříšek, bramborovou moučku a vejce. Smícháme a utvoříme nelepivé těsto.

Z těsta nakrájíme 6 kousků. V každém utvoříme důlek, který naplníme nakrájenými opečenými kousky toastu a cibule . 

Dlaněmi těsto spojíme a utvoříme kouli. Koule dáme do vroucí vody a táhneme asi 15 minut, poté vypneme plamen a necháme

ještě 10 minut dojít.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme