Zázrak jménem kurkuma! TIPY, jak zařadit tento mocný antioxidant do jídelníčku

14. srpna 2020·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Léčivé vlastnosti kurkumy byly známy lidem jihovýchodní Asie již ve starověku. Její mletý kořen byl používán nejen v tradiční kuchyni, ale také jako silná protilátka.

Co je kurkuma?

Kurkuma neboli indický šafrán je trvalka rostoucí divoce v Indii. Pěstuje se ale také v jiných oblastech s teplým klimatem, jako je Čína, Tchaj-wan, Java, Peru, Srí Lanku a Austrálii. Prášek nabývá intenzivní žluté barvy, proto už je stovky let využíván k barvení oděvů a v průběhu indických tradičních náboženských rituálů.

Antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti

Antiseptický účinek je jednou z nejoblíbenějších léčivých vlastností koření. V tradičním východním lékařství byla používána k dekontaminaci ran. Zrychluje proces hojení, zabraňuje infekci a také zmírňuje bolest. Díky dezinfekčním účinkům se používá při léčení dermatologických onemocnění, jako je akné nebo ekzém. Pleťová maska z kurkumy ​​je stále populárnějším způsobem, jak bojovat s nerovnoměrným zbarvením pleti.

Jak zařadit kurkumu do jídelníčku

Koření zdůrazňuje chuť masových pokrmů a neutralizuje intenzivní vůni ryb. Je oblíbenou složkou v jídlech z rýže a zeleniny. Aby se zvýšilo vstřebávání kurkumy, měla by být podávána v kombinaci s olivovým olejem.

Je mimo jiné přísadou indického kari. Můžete si ale špetku přidat do každého dresinku na salát, nebo si jí posypte dušené zelí. Indický šafrán umí také krásně zbarvit vodu na rýži.

Teplá voda s citrónem a kurkumou – ranní elixír života

Smícháním teplé vody, citrónové šťávy a kurkumy, získáte silný léčivý nápoj a perfektní ranní vzpruhu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme