Vyhledávání
Zelí pečené s klobáskami a jablky
Zelí vsypte do cedníku a nechte krátce vykapat, popřípadě je můžete překrájet na menší kousky.
Potřebné suroviny:
1 kg kysaného zelí
4 středně velká jablka
100 g másla
4 kvalitní vepřové klobásky
olivový olej na zakapání
sůl, pepř a špetka cukru na dochucení
2 snítky saturejky nebo tymiánu
Postup přípravy:
Zelí vsypte do cedníku a nechte krátce vykapat, popřípadě je můžete překrájet na menší kousky. Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtky a odstraňte jaderník. Čtvrtky jablek pak ještě rozkrojte, abyste získali silnější plátky.
Na pánvi rozehřejte máslo, až začne pěnit, a kousky jablek na něm opékejte asi 4 minuty, až trochu zkaramelizují. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček nebo keramickou zapékací mísu vymažte trochou oleje, rozložte do něj zelí; je-li třeba, osolte a poprašte cukrem a promíchejte, aby se zelí rovnoměrně osolilo a prosladilo.
Klobásky pokrájejte a rozložte na zelí spolu s kousky jablek a lístky bylinek. Vše zakápněte olejem, vložte do trouby a asi 15 minut zapékejte, až klobásy zezlátnou. Podávat můžete samostatně, s pečivem či vařenými bramborami.