Zelí pečené s klobáskami a jablky

9. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Zelí vsypte do cedníku a nechte krátce vykapat, popřípadě je můžete překrájet na menší kousky.

Potřebné suroviny:

1 kg kysaného zelí

4 středně velká jablka

100 g másla

4 kvalitní vepřové klobásky

olivový olej na zakapání

sůl, pepř a špetka cukru na dochucení

2 snítky saturejky nebo tymiánu

 

Postup přípravy:

Zelí vsypte do cedníku a nechte krátce vykapat, popřípadě je můžete překrájet na menší kousky. Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtky a odstraňte jaderník. Čtvrtky jablek pak ještě rozkrojte, abyste získali silnější plátky.

Na pánvi rozehřejte máslo, až začne pěnit, a kousky jablek na něm opékejte asi 4 minuty, až trochu zkaramelizují. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček nebo keramickou zapékací mísu vymažte trochou oleje, rozložte do něj zelí; je-li třeba, osolte a poprašte cukrem a promíchejte, aby se zelí rovnoměrně osolilo a prosladilo.

Klobásky pokrájejte a rozložte na zelí spolu s kousky jablek a lístky bylinek. Vše zakápněte olejem, vložte do trouby a asi 15 minut zapékejte, až klobásy zezlátnou. Podávat můžete samostatně, s pečivem či vařenými bramborami.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme