Zelný koláč kapustník

30. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Droždí rozdrobte do hrnku mléka pokojové teploty, přidejte cukr a nechte vzejít.

Potřebné suroviny:

Na těsto

500 g polohrubé mouky

1/2 kostky droždí (20 g)

300 ml mléka

špetka soli a cukru

Na náplň

1 menší hlávka zelí

100 g másla nebo sádla

1 malá cibulka

cukr a skořice podle chuti

 

Postup přípravy:

Droží’ rozdrobte do hrnku mléka pokojové teploty, přidejte cukr a nechte vzejít. Mouku prosejte do mísy se solí a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto a nechte je na teplém místě asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

Zatímco těsto kyne, jemně pokrájejte zelí. V kastrolu rozpusťte tuk, přidejte jemně pokrájenou cibulku, nechte zesklovatět, vsypte zelí a poduste doměkka 15 až 20 minut. Je-li málo šťávy, podlijte trochou vody. Až bude zelí měkké, posypte cukrem a skořicí podle chuti, nechte cukr rozpustit a šťávu odpařit, aby byla nádivka hustá a z kolíče nevytékala.

Vykynuté těsto ještě jednou lehce propracujte a rozdělte na dvě poloviny. Polovinou vyložte buď koláčovou formu, nebo ji rozestřete na plech. Pokryjte zelnou náplní a přikryjte druhou polovinou těsta, okraje k sobě přimáčkněte, vložte do trouby předehřáté na 180 ˇC a pečte podle velikosti koláče asi 30 až 45 minut dozlatova.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme