Znáte zázrak jménem kombucha? Jedna sklenice denně a budete fit po celý rok

29. listopadu 2017·Jídlo a pití·Redakce

shutterstock

Odkud kombucha pochází? Někteří přisuzují její objevení čínskému vynálezci, který doufal, že jde o nápoj dlouhověkosti. Jiní její vznik datují od starého Egypta. Jde o nápoj, jehož základem je slazený čaj - je jedno, zda černý nebo zelený. Seženete ji v prodejnách zdravé výživy už v mnoha příchutích, takže si na své přijde v podstatě každý, kdo by chtěl její účinky vyzkoušet.

Proč byste ji měli zkusit?

Vzniká procesem kvašení – ocet, kyselé sloučeniny a probiotika jsou jejími prvotními látkami. A výhody probiotik jsou nesporné, tedy zlepšují trávení, působí protizánětlivě a napomáhají při zbavování se kilogramů.

Kombucha ze zeleného čaje obsahuje velké množství antioxidantů, které udržují přirozenou rovnováhu našeho organismu a posilují imunitní systém. Je také bohatá na kyselinu octovou, která působí antibakteriálně a zbavuje tělo škodlivých látek.

Kombucha má pozitivní vliv na toxicity v našich játrech. V rámci studie na laboratorních potkanech bylo zjištěno, že pitím tohoto nápoje snížíme toxicitu až o 70%.

Protože kombucha obsahuje kofein, dopřává nám pocit větší energie. Mimo to dodává našemu organismu vitamín B a železo.

Polyfenoly v tomto zázračném nápoji působí proti genové mutaci i při růstu rakovinotvorných buněk. Bude samozřejmě zapotřebí více výzkumů na toto téma, prozatím ale můžou být neoficiálním důkazem příběhy žen, které se v rámci své diagnózy rozhodly kombuchu konzumovat.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme