12. října byly položeny základy Oktoberfestu. Každý rok se festivalu účastní miliony návštěvníků

12. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

12. října 1810 v Německu proběhla velká sláva. Došlo k události, na jejíž základech vznikly nejslavnější slavnosti piva – Oktoberfest. Tehdy to nebylo nic menšího než královská svatba.

V tento den si korunní princ Ludvík vzal za manželku Terezu Saskou Hildburghausenskou a stal se novým králem bavorským. V rámci veselky uspořádala královská rodina koňské dostihy na louce v Mnichově. Místo později dostalo název podle princezny – Tereziánská louka.

Na oslavu šlechtického sňatku byli pozváni snad všichni obyvatelé Mnichova. Na koňské dostihy tehdy přišlo čtyřicet tisíc lidí. Akce se natolik líbila, že král rozhodl, aby se konala pravidelně a tím započala každoroční tradice dostihů a slavností. Postupně se přidávaly další prvky, z nichž některé vytrvaly dodnes. Už na 2. ročníku se například slavnostně rozšířily o výstavu, která měla podpořit bavorské zemědělství. Zemědělské výstavy se na rozdíl od koňských dostihů dochovaly a v rámci Oktoberfestu se konají každé tři roky.

V roce 1818 se pak přidal první kolotoč a houpačky. V roce 1850 se poprvé uskutečnil slavnostní pochod v tradičních bavorských krojích. I ten můžeme na oslavách vidět dodnes. Pivo se na slavnostech pilo od samého počátku. Úloha pěnivého nápoje se ale začala prosazovat až na konci 19. století. V roce 1896 první stánky nahradily velké stany a haly, které si pronajímaly velké pivovary. Původně se Oktoberfest konal při výročí královské svatby, tedy v říjnu. Němci ale usoudili, že v tento podzimní měsíc je už horší počasí a přesunuli pak pivní slavnosti na září. Oktoberfest je největším známým pivním festivalem na světě. Účastní se ho miliony návštěvníků.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme