20. dubna vyšel první detektivní příběh. Autorem byl zakladatel hororu Edgar Allan Poe

20. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

20. dubna 1841 vyšel v Graham’s Magazine první detektivní příběh na světě. Jednalo se o Vraždy v ulici Morgue. Autorem je zakladatel hororu Edgar Allan Poe, který v Graham’s Magazine pracoval jako redaktor. Jedná se o první detektivku na světě a první popis zápletky, která se označuje technickým termínem záhada uzavřené místnosti, kdy se v uzavřené místnosti najde mrtvola bez pachatele. Detektiv C. Auguste Dupin, který v příběhu vystupuje, se stal později předlohou slavného Sherlocka Holmese. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

K detektivovi Dupinovi se ve Vraždách v ulici Morgue přidává do vyšetřování také vypravěč. Dupine mu vysvětluje rozdíl mezi logikou, inteligencí a teorií dedukce. Protože mají stejné zájmy a nedostatek peněz, bydlí spolu ve vesnickém domku a chodí v noci po Paříži a rozmlouvají.

Jednou se v novinách dočtou, že v ulici Morgue se stala bestiální dvojnásobná vražda. Paní L‘ Espanay bydlela s dcerou Kamilou v domku a žily jen pro sebe. Ven téměř nevycházely, neměly nepřátele, přesto je někdo brutálně zavraždil. Dceru vrah uškrtil a vrazil ji do komína hlavou dolů, matku našla policie pod okny domu s proříznutým hrdlem. Policie vyslechla svědky a jejich svědecké výpovědi byly otištěny v místních novinách, kde si je Dupin s vypravěčem přečetli. Vydali se tak na místo činu.

Výpovědi si odporují a případ vypadá neřešitelně. Policie tak nemá žádnou stopu. Dveře i okna byly zavřené, v pokoji byla strašná spoušť, ale nic se neztratilo. Dupin zjistí, že jedno okno šlo zavřít z venku. Poblíž okna pak vedl hromosvod. Dotyčný tak musel být velmi silný a mrštný. Nakonec se zjistí, že vrahem nakonec nebyl člověk, ale orangutan, a to podle nalezených chlupů v místnosti.

Orangutana si jeden místní námořník přivezl z Bornea. Opice mu utekla, když ji přistihl s břitvou v tlapě a chtěl ji zbít. Orangutan utíkal noční ulicí, uviděl okno, kde ženy přerovnávaly truhlu, vyšplhal po hromosvodu a napadl starší ženu, která ho vyháněla. Mladší žena omdlela. Majitel orangutana byl svědkem jeho řádění, ale nedokázal mu v tom zabránit. Ve chvíli, kdy si ho orangutan všiml, dostal strach. Ve snaze zahladit stopy podřízl starší ženu břitvou a vyhodil ji oknem na chodník. Mladší ženu uškrtil a vrazil do komína. Když slyšel hlasy lidí, utekl za svým pánem a přibouchl za sebou okno.

Povídka Vraždy v ulici Morgue se dočakala také zfilmování, první bylo v roce 1914, další v roce 1932, 1971 a 1986.

K dalším populárním příběhům E. A. Poe patří Zrádné srdce, Jáma a kyvadlo, Berenice, Skokan, Maska červené smrti nebo Černý kocour. Poe žil a tvořil v první polovině 19. století. Měl velmi citlivou duši. Už v necelých třech letech se stal sirotkem a ujali se ho obchodníci s tabákem, bezdětní manželé Frances a John Allanovi. Poezie, alkohol a hazard ho dostaly z nebeských výšin na samé dno. 3. října 1849 byl nalezen policií před jednou hospodou v bezvědomí. Po čtyřech dnech blouznění a upadání do bezvědomí zemřel.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme