30. června se otevřel nejpěknější most přes řeku Temži. Tower Bridge je symbol Anglie

30. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

V Londýně si často mnoho turistů koupí pohlednici, na které je vyobrazen Tower Bridge. Významný historický symbol Londýna. Právě 30. června 1894 byla dokončena jeho výstavba. Dnes od toho okamžiku uplynulo 129 let.

Kombinovaný vysutý a zvedací most přes řeku Temži se začal stavět ve druhé polovině 19. století. Londýnské podniky v té době fungovaly na plné obrátky a bylo třeba postavit nový most. Pro konstruktéry to byl celkem oříšek. Kvůli lodní dopravě nemohlo jít o tradiční konstrukci. Vznikla dokonce speciální komise, která měla komplikovanou situaci vyřešit. Objevilo se přes padesát návrhů na to, jak by nový most měl vypadat. Vybrán byl architekt Horace Jonese, a to v roce 1884.

Stavební práce byly zahájeny o dva roky později. Bylo do nich nutné zapojit skoro pět set dělníků, ale také mnoho dodavatelů. Na skelet věží a mostu se využilo přes jedenáct tisíc tun oceli. Vše se vyplatilo. Nádherný most byl slavnostně otevřen v roce 1894 za účasti krále Edvarda VII. a Alexandry Dánské.

Co vše je součástí mostu?

Jsou to například dvě lávky, které se v minulosti používaly pro ty, kteří přicházeli na most v okamžiku, kdy proplouvala loď. Vzhledem k tomu, že se tady mnohdy vyskytovaly prostitutky a zlodějíčci a kvetla tady trestná činnost byly lávky v roce 1910 zavřeny. Současní turisté si je už mohou prohlédnout v rámci prohlídky. Mají možnost navštívit i parní strojovny, které dříve pomáhaly zvedat most. 244 metrů dlouhý Tower Bridge je v dnešních dnech ovládán spolehlivým počítačovým systémem.

Zajímavostí je, že i dnes má lodní doprava přednost před silniční. Například při návštěvě Billa Clintona došlo k tomu, že se americký prezident zasekl v koloně aut, když musel čekat na projíždějící lodě. Prý to ale Londýnu odpustil.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme