6. února zahalil Velkou Británii smutek. Před 71 lety zemřel král Jiří VI.

6. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Král Jiří VI. (Foto: Profimedia)

6. února 1952 se velká Británie zahalila do smutku. V tento den zemřel na následky rakoviny plic král Jiří VI. Korunu tak musela přebrat jeho dcera Alžběta II., a to v pouhých 25 letech. Pojďme se na tento historický milník podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Alžběta se nešťastnou zprávu o smrti otce nedozvěděla doma. Tou dobou byla na návštěvě Keni společně s manželem Philipem. Rozhodli se k tomu během plánované cesty do Austrálie a Nového Zélandu, kterou absolvovali místo krále Jiřího. Důvodem byl právě jeho zhoršený zdravotní stav.

Jako první se zpráva o úmrtí krále dostala k Philipovi a Alžběta se to dozvěděla právě od něj. Svou cestu museli ihned přerušit. Nová královna, tak začala psát omluvné dopisy zemím, které měla navštívit. Její tajemník později uvedl, že královna ukázala v danou chvíli naprostou vyrovnanost a také byla velice ohleduplná. V době smutku stanice BBC přerušila zábavné programy a vysílala pouze zprávy o počasí a informace pro plavidla na moři.

Tělo krále Jiřího bylo po dobu tří dnů uchováno ve Westminsterském paláci a navštívilo jej 200 tisíc Britů. Pohřební průvod se pak konal 15. února do kaple sv. Jiří ve Windsoru. V té době ale pohřeb nepřenášela ještě televize, nahrával se pouze zvukový záznam, a to z důvodu, že královská rodina audiovizuální médium v té době nepodporovala.

Následovalo období truchlení a korunovace Alžběty II. se uskutečnila až 2. června 1953. Té se účastnilo přes osm tisíc hostů a sledovaly ji miliony lidí. Byla to totiž první korunovace, kterou přenášela televize.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme