7. července rozhlas odvysílal první hit Elvise Presleyho

7. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Elvis Presley. (Foto: Profimedia)

7. července 1954 byl odvysílán jeden z prvních hitů zpěváka Elvise Presleyho – That’s All Right. Zpěvák, který je v srdcích mnoha lidí zapsán jako král rokenrolu, měl z toho velkou radost. Než se z něj stala "nesmrtelná star", musel udělat pár důležitých kroků, aby se proslavil po celém světě.

Vzrušující, úspěšný a občas i trochu smutný, tak by se dal shrnout v pár slovech život Presleyho. Pocházel z městečka Tupelo z Mississippi a byl z chudých poměrů. Ve škole moc nevynikal a hudbu využíval spíše proto, aby se začlenil do kolektivu. Zlom přišel ve chvíli, kdy se s rodinou odstěhoval do Memphisu, kde nasával v ulicích černošské rhythm and blues.

V roce 1945 se přihlásil do pěvecké soutěže, kde byl celkem úspěšný a začal hrát na kytaru. Když se mu podařilo vystudovat střední školu, začal pracovat jako šofér. Pak přišel zásadní zlom v jeho kariéře. Objevil se na správném místě a v pravou chvíli. Podařilo se mu dostat do studia Sun Records, kde nahrál své první songy.

7. července 1954 vysílal poprvé Memphiský rozhlas bluesovou píseň That’s All Right. Začal se objevovat na televizních obrazovkách a ve filmech. Jeho kariéru na čas přerušilo předvolání k nástupu na vojnu, a tak v roce 1958 Elvis narukoval. Na vojně se seznámil i se svou budoucí manželkou Priscillou. Po dvou letech se vrátil domů k hudbě. Následně ale jeho kariéra začala pozvolně upadat. V roce 1968 celému světu znova ukázal, co je zač. Po osmileté pauze vystoupil v televizi a oslnil skoro každého.

V osobním životě se mu ale nedařilo, 9. října 1973 se s Priscillou rozvedl a začal trpět nadváhou a přeháněl to s léky. To mu ale nebránilo v koncentrování, mezi lety 1969 až 1977 jich má na svém kontě přes tisícovku. Celý svět je proto šokován, když ho 16. srpna 1977 našla jeho snoubenka na podlaze koupelny mrtvého. Po jeho smrti se z jeho domu stalo muzeum a je druhým nejnavštěvovanějším domem v USA.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme