Jak připravit vašeho psa a kočku na příchod nového člena rodiny?

2. října 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Asi každá nastávající maminka, která má doma psa či kočku, řeší dilema, jak je připravit na příchod nového člena rodiny co nejlépe. Přeci jenom miminko přinese do domácnosti spoustu změn. O tom, jak na to, radí server Můj Chlupáč.

Každý domácí mazlíček má nějaký řád, na který je zvyklý. Ten mu ale naruší většinou příchod nového člena rodiny v podobě novorozeněte. V ten moment jsou pes či kočka vystaveni stresu, a tak je musíte na malého páníčka dopředu připravit.

Pokud váš pes nikdy nepřišel do styku s dětmi, dejte pozor, aby ho tedy první setkání nějak nevystresovalo a nevyvolalo v něm nejistotu. I zvířata potřebují nějakou dobu, než si na někoho nového zvyknout. Proto buďte trpěliví. Za správné chování vůči miminku ho můžete odměňovat pamlsky. Dáte mu tak najevo, že se nemusí ničeho bát a že ho děťátko nijak neohrožuje.

Dobré je začít se změnami už před narozením dítěte. Aby pak pes nebyl zaskočen například tím, že se mu zpozdí čas krmení, nebo že mu narušíte noční režim, když budete vstávat k malému či malé. Proto ho seznamte s dětským pokojíčkem, nechte ho prozkoumat nové vjemy a pachy. Ale pamatujte, nikdy ho nenechávejte s miminkem o samotě. Nikdy nevíte, co by se totiž mohlo stát.

Kočky jsou na tom ve zvykání si na nové věci o dost hůře. Příchod dítěte do domácnosti tak pro ně bude opravdovou výzvou. Nechejte ji jako psa zvyknout na nové vybavení bytu a nové vůně, které s miminkem budou spojené. Nedoporučuje se blízce seznamovat mazlíčka s dětskou postýlkou kvůli chlupům. Po čase by si tak měla zvyknout a přijme vašeho potomka do rodiny.

Koktejl - další články

Doporučujeme