Konec si nepřipouští. Hokejista Jakub Voráček kariéru končit nechce, šance na to, že letos nastoupí je malá

6. prosince 2022·Koktejl·Redakce

Jakub Voráček. (Zdroj: Profimedia)

V zámoří se spekulovalo o tom, že český hokejista Jakub Voráček skončí kariéru. Už více než měsíc absentuje v sestavě klubu Columbusu a šance na to, že nastoupí v letošní sezóně jsou velmi malé. Informaci o svém současném zdravotním stavu zveřejnil na tiskové konferenci.

Osudným se Jakubu Voráčkovi stal souboj s  s Drydenem Huntem z Colorada v listopadu v Tampere. Při souboji o puk inkasoval Voráček ránu hokejkou do obličeje a do odvetného utkání už pak nezasáhl. Po odletu za oceán se jeho stav ještě zhoršil. 

I když do konce sezóny základní části NHL zbývají ještě více než čtyři měsíce, Voráček už do ní zřejmě nezasáhne. „Šance, že v této sezoně ještě nastoupím, je velmi malá,“ prohlásil hokejista, který se potýká s příznaky otřesu mozku. Symptomů se stále nemůže zbavit, a i když na tiskové konferenci řekl, že se cítí “OK“, na hokejové zápasy to zcela jistě ještě není.

Nepříjemnou situaci připouští i generální manažer Blue Jackets Jarmo Kekäläinen. „Jake má za sebou během kariéry několik zranění hlavy. Po tom posledním mu lékaři doporučili, ať si dá chvíli pauzu, aby zjistil, zda příznaky, které má, odezní až do té míry, že mu jeho stav umožní vrátit se a zase hrát. Neočekáváme, že by se mělo vše vyřešit v blízké budoucnosti. Dáme Jakeovi tolik času, kolik jen potřebuje,” sdělil.

Konec kariéry ale útočníkovi zatím snad nehrozí. Viděl jsem nějaké zvěsti, že jsem ve složité situaci. Samozřejmě to není dobrý pocit mít otřes mozku, ale není to tak zlé, jak to v posledních dnech vypadalo podle zpráv z internetu,” řekl Voráček, který měl podle vlastních slov sedm či osm zdokumentovaných otřesů mozku. „A pak jsou tam ty menší, o kterých si nejste jistý…

Sám připustil, že návrat na led nemusí být hned a může to být opravdu dlouhý proces. „Zatím to nevidím tak, že bych v blízké budoucnosti hrál, ale udělám všechno, co bude v mých silách, abych se zkusil vrátit na led,” řekl Voráček. Generální manažer Colombusu má ale o kladenského odchovance strach. Bojím se hlavně o Jakea samotného, aby mohl žít normální život. I s ohledem na jeho mladou rodinu je tohle nejdůležitější: žít normální život. Je řada kluků, jimž se tohle stalo,” svěřil se.

V Columbusu má Čech kontrakt do příští sezóny, což hodlá dodržet, pokud to půjde. „Nemůžu skončit. Chtěl bych tu smlouvu dodržet. Pokud toho budu schopen, budu jen rád. Ale záleží na doktorech...

Koktejl - další články

Doporučujeme