Trpí vaše kočka dýchacími problémy? Může za to bakterie Filobacterium felis

1. září 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Pokud vaše kočka pravidelně kašle, a myslíte si, že ji pouze dráždí chlupy, tak můžete být na omylu. Čeští vědci objevili u koček nový organizmus, který způsobuje právě dýchací potíže. Bakterie se jmenuje F. felis. Informoval o tom týdeník 5plus2.

Výzkum zveřejnili vědci z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). V něm odhalují, že až pět procent koček trápí chronické onemocnění dolních dýchacích cest a častým původcem potíží je pak pro lidi dosud neznámá bakterie.

Za výzkumem stojí veterinářka Martina Načeradská z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů na ČZU. Tu během vyšetření jedné kočičí pacientky překvapilo, že nezvládla anestezii během ošetření zubů. Dosud se s tímto nesetkala, a tak se rozhodla prozkoumat kočíčí plíce.

Zjistila, že kočka trpěla bronchitidou a bronchiolitidou dolních dýchacích cest. Ty způsobila bakterie druhu Filobacterium. “Vědecký tým začal zkoumat, zda je tento druh bakterií součástí běžného mikrobiomu plic koček a jestli by nemohl přispívat k rozvoji chronických dýchacích potíží,” popisuje mluvčí ČZU Karla Mráčková.

Během zkoumání třech koček se jejich podezření potvrdilo. “Výsledky testů odhalily jako hlavního původce bakterie Filobacterium, a to dokonce nový a dosud nepopsaný druh, který byl nazván Filobacterium felis,” uvedla veterinářka pro týdeník.

Načeradská dokonce oslovila i zahraniční kolegy a na výzkumu pracovali například v Japonsku, Austrálii nebo Itálii. Podařilo se popsat zcela nový organizmus, který je sice součástí normálního mikrobiomu dolních dýchacích cest u koček, za určitých okolností se ale může přemnožit a způsobit kočkám vážná respirační onemocnění,” doplnila mluvčí.

Koktejl - další články

Doporučujeme