V městečku Cammarata nabídli domy za jedno euro, nikdo si je nekoupil. Do obce se ale přesto vrací mladí lidé

1. června 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Sicilská obec Cammarata byla jedna z prvních oblastí, která nabídla domy k prodeji. Cena za jeden byla jen jedno euro, ale i přesto o domy nebyl zájem. Teď se ale stala jiná unikátní věc. Do městečka se začala vracet mladá generace.

Rok 2020 znamenal pro mnoho lidí krok k tomu, aby přehodnotili své životy. Spousta lidí se rozhodla přesídlit z velkých měst zpátky do vesnic. A nejinak tomu bylo i v obci Cammarata, která patřila k místům, ve které po celé dekády rapidně ubývala populace. Jak uvedl server CNN mladá generace se sice odstěhovala, ale nyní má chuť vrátit se ke kořenům.

To je i případ 28leté Ornelly Ancon, která téměř před deseti lety odešla ze Sicílie za vzděláním a nakonec se usadila ve Velké Británii. “Pandemie rapidně změnila můj pohled na život a tak trochu se mi zachtělo vrátit se na Sicílii. Měla jsem potřebu se znovu propojit se zemí, ze které pocházím, a také s jejími lidmi. Klid tohoto místa a náklonnost obyvatel byla tím nejlepším možným lékem po tak náročném roce,” svěřila se.

Žena patří mezi skupinu tzv. mileniálů, kteří ve městě založili kulturní asociaci StreetTo. Jejím cílem je navrátit život historického centra města, které v posledních letech čelí velkému vylidňování. Organizace chce restartovat projekt prodeje chátrajících domů. Raději než dát nemovitost prvnímu, kdo o ni projeví zájem, chce asociace mít potencionálního kupce po ruce. Zjistit po čem touží, jaké má plány a říct mu více o obci i o samotné Sicílii. Lidé ve městě nechtějí, aby se z poklidné oblasti stalo turistické místo, ale spíše úplně nová komunita.

View this post on Instagram

A post shared by Giuseppe | Dji | Gopro (@giuseppeconiglio93)

Kupci musí pochopit, že jsou zde vítáni. Jsme té myšlence opravdu otevřeni, proto ji chceme realizovat. Chápeme, že je to příležitost nejen pro nás, ale i pro ostatní obce,” říká další členka Martina Giracell, která se před dvěma roky vrátila z Londýna. “Mnoho lidí odešlo v 60. nebo 70. letech. Moje generace je zvyklá vídat lidi z různých kultur i zemí. Ale naši prarodiče byli zvyklí, že lidé odcházeli, ale pak se zase vraceli. Svět je ale nyní v pohybu,” míní architektka.

V Cammaratě si chtějí budoucí majitele domů vybírat a hodnotit, kdo malebnému městečku něco přinese. Je ale jisté, že některé požadavky zůstanou. Třeba domy zrekonstruovat, přičemž oprava některých vyjde až na dva miliony korun. “Když si tu pořídíte dům, budete žít mezi dalšími mladými lidmi, kteří tu chtějí najít nový domov. Je to příležitost pro nás všechny, jak si vybudovat v městečku lepší budoucnost,” tvrdí Giracell.

View this post on Instagram

A post shared by 𝙻𝚎𝚘𝚗𝚎 𝚅𝚘𝚗 𝙳𝚒𝚣𝚒𝚌 𝙿𝚑𝚘𝚝𝚘𝚐𝚛𝚊𝚙𝚑𝚢 (@leonevondizic)

Koktejl - další články

Doporučujeme