V neděli si připomeneme památku svatého Štěpána

26. prosince 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

V neděli je druhý svátek vánoční, který připomíná památku svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka. Podle legendy položil život za víru v Krista. Dnešek je zároveň dnem koled a vánočních zvyků. Na stole by neměla chybět husa nebo kachna. S informacemi přišel web Novinky.cz.

V minulosti se na svatého Štěpána chodilo koledovat. Ještě v 19. století to byla ve městech i na venkově velká událost. Lidé se navštěvovali a dávali si dárky s přáním všeho dobrého. Vánoční koleda začínala na Štědrý den a končila na den tříkrálový 6. ledna. Na svatého Štěpána chodili malí koledníčci s jesličkami a zpívali známou štěpánskou koledu. Sedláci si dávali v kostelech světit osivo.

Tradice také velí připravit na Štěpána pernatou drůbež. Na stole by tak neměla chybět husa, kachna nebo aspoň kuře. V minulých dobách na Štěpána odcházeli ze služby čeledíni a na odchodnou dostávali zvláštní koláč, který byl zdobený ořechy, rozmarýnem a pentlemi.

Štěpán patřil k první generaci křesťanů, byl vlastně první, kdo byl pro svoje vyznávání Ježíše zatčen a umučen. Štěpán plamenně kázal o vzkříšení Ježíše Krista, což se Židům vůbec nelíbilo. Popouzelo je to, a proto nechali mezi lety 36 a 40 jáhna zatknout a před hradbami Jeruzaléma popravit ukamenováním.

Podle některých zdrojů nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale v srpnu. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné ostatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend právě proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme