Velryba vyskočila na člun s rybáři. Osmnáctiletý chlapec bojuje v nemocnici o život

12. června 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační obrázek (Zdroj: Shutterstock)

Australan Nick Myhill vyrazil o víkendu s otčímem na lov ryb. Na jejich loď podle CNN vyskočila velryba, která mladíkovi přivodila vážné poranění hlavy a krku a jeho nevlastnímu otci otřes mozku. Nick je ve vážném stavu v nemocnici.

K nehodě došlo poblíž přístavního města Narooma, který je od hlavního města Canberry vzdálený asi 185 kilometrů. “Devětatřicetiletý kapitán lodi vyslal přes vysokofrekvenční rádio nouzový signál. Uvedl, že osmnáctiletý pasažér utrpěl poranění hlavy,” uvedlo velitelství námořní oblasti. Nickův nevlastní otec Matt stihl podle velitelství dostat poničenou loď ještě do přístavu.

Chlapce přepravili záchranáři vrtulníkem do nemocnice v Canbeře, kde momentálně leží v kómatu. Jeho otčím skončil v tržnými ranami v obličeji a otřesem mozku. “Neměli vůbec čas reagovat. Oba byli zranění, ale Matt je ještě dokázal dostat do přístavu. Zajistil Nickovi první pomoc a přivolal záchranáře, aby mu zachránil život,” napsala rodina v prohlášení.

Místní úřady vydaly varování všem ostatním rybářům, aby byli během migrační sezóny velryb velmi opatrní. “V posledních dnech dramaticky stoupl počet velryb, které migrují na sever a jsou mnohem blíž k pobřeží než v předchozích letech,” uvedl vrchní velitel námořní oblast Joe McNulty. Jaký druh velryby, která na člun vyskočila, ale policie nedokázala identifikovat.

Podle zástupkyně ředitele Lucy Babey ze společnosti ORCA, která chrání velryby a delfíny, se zřejmě jednalo o plejtváka keporkaka. Ti v této době ve velkém migrují na sever. Podle Babey jsou to velmi akrobatické velryby, které často vyskakují z vody. “Skok je pro ně forma komunikace. Může se ale stát, že skáčou ve chvíli, kdy se cítí ohroženi. Vyskakují také, když cestují s mláďata,” vysvětlila zástupkyně. Dospělý keporkak měří od 13 do 16 metrů a jeho váha se pohybuje okolo 30 tun.

Koktejl - další články

Doporučujeme