Vlčí masakr v Beskydech je již neúnosný. Smečka se ničeho nebojí, lidé mají strach

13. července 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Lidé trnou strachy. Bojí se o svá zvířata a také o sebe. Vlčí smečka, která terorizuje Jablunkovsko má již na svědomí spoustu ovcí a jehňat. Nemají strach vyrazit přímo do centra obcí a měst. Nobojí se psů, lidí, světla, hluku. Chovatelé volají po odstřelu smečky, která se podle všeho vymyká běžnému chování. Informace přinesl Blesk.

“Vychováváme si tady generaci šelem, které ztratily plachost, řekl místopředseda Svazu chovatelů ovcí a koz ČR Roman Cieslar, který půjčil své tři pastevecké psy kolegovi k velkému stádu do Bukovce. Přesto tam vlci před dvěma dny způsobili masakr. Padlo 14 ovcí a jehňat.

Místní lidé volají po odstřelu této smečky, jelikož tyto psovité šelmy předávají své znalosti z lovu mladším jedincům, a tak by se mohlo stát, že se postupem času všichni vlci začnou chovat tímto nepřirozeným a nebezpečným způsobem. “Smečka byla v převaze, tak si ze psů nic nedělala. Ti, i když viděli vlka poprvé, alespoň uchránili hlavní stádo, rozprchlé ovečky šelmy roztrhaly. Možná je dobře, že psi nebyli až tak akční, protože by vlci zabili i je,” zmínil Cieslar.

“Zabezpečení máme podle předpisů, přesto u nás útočili už dvakrát. Přišla jsem o špičkové plemenné kusy a s tím o půlku živnosti. V noci nespíme, manžel bere prášky na nervy,” řekla se slzami v očích Marcela Bojková z Písku. Podlení ní může být důvodem, proč tito konkrétní vlci postrádají plachost, že jim velí samec odchovaný v zajetí. “Nebojí se, nevadí jim světlo, ohradníky plně v elektrice, sítě proti vlkům. Běhají mezi domy, i po schodech a jednoho, který hodoval ráno na ovci, odháněl hospodář traktorem,” uvedla.

Místní se obávají, že se nic nezačne dít, dokud vlci nenapadnou člověka, k čemuž se podle nich schyluje. Hospodáři se radí s právníky, jestli tady už nejde o obecné ohrožení, a starostové vyvěšují varování před vlky. Lidé se bojí chodit do lesa, na houby i do vyhlášeného borůvkového ráje, kde smečka patrně sídlí. Myslivec Stanislav Byrtus z Písku varuje, aby s sebou lidé nebrali psy, neboť na ty by vlci ihned zaútočili. 

Koktejl - další články

Doporučujeme