Zatoulal se vám pejsek? Poradíme vám, jak v takovém případě postupovat

11. dubna 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Tohle je určitě něco, čeho se bojí každý dobrý páníček. Když se vám váš milovaný pejsek ztratí. Podle Super zoo ze statistik vyplývá, že se ročně ztratí až 14% domácích mazlíčků a většina z nich už bohužel nenajde cestu zpátky. Ale nemusíte se děsit. Super zoo nám radí, jak postupovat, pokud se nám náš pes nedej bože zatoulá.

Vždy je třeba zachovat chladnou hlavu a nepropadat panice. Musíte začít ihned jednat a konat a rozmístit sítě všude, kde to je možné.

Zavolejte na policii

Městská policie má na starosti odchyt psů, takže je vhodné se jich ihned zeptat, zda ve vaší lokalitě právě neprobíhal hromadný odchyt.

Nahlaste ztrátu očipovaného zvířete

Kontaktujte Národní registr majitelů čipovaných zvířat, pokud nemáte pejska zaregistrovaného jinde a nahlaste jeho ztrátu.

Zavolejte do útulků a k veterinářům

Obvolejte místní a vzdálenější útulky, není na škodu spojit se i se zahraničními útulky, obzvlášť bydlíte-li v pohraničí. Kontaktujte také myslivecké sdružení a co nejvíce veterinářů. Není na škodu informovat technické služby v případě, že by zahlédli sraženého psa.

Rozhoďte sítě všude, kde to jen jde

Sociální sítě mají dnes obrovskou moc, takže tuto informaci spolu s fotografií a popisem sdílejte, kde to jen jde. Stejně tak nepodceňte staré dobré vylepené plakáty s fotografií a telefonním číslem. Nezapomeňte v popisu uvést nějaké speciální a ojedinělé znaky, kterými se váš mazlíček vyznačuje. Ať už to jsou nezvyklé skvrny či zbarvení.

Jak můžete ztrátě psa předejít, nebo jak můžete alespoň snížit toto riziko? Naučte psa poslouchat na vaše povely. Zabezpečte místo, kde pobývá. Nenechávejte ho venku bez dozoru, pořiďte mu klasickou známku nebo obojek s GPS trackerem.

Koktejl - další články

Doporučujeme