Markéta Pekarová Adamová: Chci, aby senioři měli vyšší důchody i do budoucna a ne jen jednorázově

19. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. (Foto: ČTK)

Aktuální situace v zemi není příznivá. Zavádí se nová opatření a stát se snaží lepit jednu díru za druhou. Opozici se nelíbí, že se rozhazují miliardy a snaží se vládě navrhovat jiná, šetrnější řešení. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jednou z věcí, kterou opozice vládě vyčítá je špatná komunikace s veřejností. ” Komunikace je základ. Komunikace jasných, konkrétních, finálních, rozhodnutých věcí, které už se prostě nemění, které mají platit tak, aby se jim všichni mohli přizpůsobit,” podotýká Adamová. Podle předsedkyně se virus v České republice vymknul kontrole.

Paní ministryně Jana Maláčová řekla, že stát by měl podle dohody pracovníkům se zkrácenou prací za jejich neodpracované hodiny platit 70 % čistého, nejvýše do celostátní průměrné mzdy. To by splňoval tzv. kurzarbeit, který má lidem a firmám v těžké situaci pomoct. Momentálně ještě ale není schválený a podle Markéty Adamové současný program antivirus je nedostačující. “Je potřeba si uvědomit, že současný program antivirus, který řeší zaměstnanost, tak už dávno měl přestat platit, protože my teď udržujeme celou řadu míst, která už fakticky neexistují při životě a ti lidé jsou v pasti, protože oni si nemohou hledat novou práci a nemůže se rozpohybovat trh práce,” sdělila předsedkyně TOP 09. Se zavedením kurzarbeitu souhlasí. Určitě je lepší než to, co máme dnes. Vítám to. Na druhou stranu ale od zaměstnavatelů moc dobře víme, že tady je celá řada problémů, které ještě je potřeba řešit, snad se k nim taky dostaneme, dodává Adamová.

Vláda v minulých dnech rozhodla, že bude ve spolupráci s Českou poštou distribuovat roušky a respirátory přímo do schránky. Bohužel některé zásilky byly špatně zabalené a nehygienicky správně ošetřené. Samotní důchodci pak podotýkali, že tato podpora je zbytečná a některé zásilky tak skončili v koši. “Úmysl byl dobrý, ale dopadlo to jako obvykle. Za prvé, pár roušek a jeden respirátor je prostě málo. Vystačí to na pár dní pokud je budeme správně používat a za druhé se ukazuje, že ne všechny byly zabaleny tak, jak by správně hygienicky měly být. Pošta tím prostě plní nějaký svůj úkol, ale ne vždycky správně a dobře, takže to provedení je už horší,” popsala předsedkyně Adamová.

S druhým návrhem, že se důchodcům poskytne jednorázový příspěvek pět tisíc korun Adamová nesouhlasí. “Prostě nemůžeme si to dovolit, bereme to z kapes dětí a vnuků těch seniorů. Argument premiéra Babiše na toto byl, že si senioři takovou speciální dávku zaslouží proto, protože byli nejvíc ve stresu a jsou ohroženou skupinou, ale pokud byli a jsou skutečně ve stresu, tak je to proto, protože se bojí, že mohou přijít do kontaktu s nákazou a předtím je určitě ochrání jedině právě ta opatření, která se dělají a všichni už je velmi notoricky známe: umýváni rukou, roušky a nějaký sociální distanc. Proto jsme říkali, pokud to myslíte vážně s ochranou seniorů, tak jim poskytněte kvalitní antivirové roušky, právě aby nemuseli používat ty, které jsme si všichni na jaře na koleni ušili a ne jednorázový pětitisícový dáreček,” doplnila předsedkyně.

Opozice minulý týden předložila vládě osm konkrétních návrhů, jak současnou situaci dostat zpátky pod kontrolu. “Já zmíním některé z nich: posílení hygienických stanic, protože ty kolabují, nezvládají už ten nápor. Kapacita testování, chci vyzvat lidi, aby se nebáli jít se otestovat, pokud mají příznaky, aby se prostě nebáli toho jít na ten test,” popisuje Adamová. Do budoucna se bude muset počítat s tím, že životní úroveň v zemi nebude úplně příznivá, země je zadlužená a peníze na základní péči nebudou. “Máme 500 miliardový dluh a to budeme muset splatit, a bohužel všichni budeme chtít stále kvalitní zdravotní a sociální péči, ale z čeho tohle budeme platit nám vláda bohužel není schopna říci,” dodala předsedkyně TOP 09. Částečným řešením by podle ní pro důchodce byla důchodová reforma, protože jedině tak bude stát schopný udržet kvalitu života seniorů.

Články - další články

Doporučujeme